banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Halep'te 'savaş' kızıştı-VİDEO

Esad yönetimi, muhaliflerin kontrolündeki ülkenin ikinci büyük kenti Halep'i geri almak için büyük bir taarruz başlattı. Tank destekli birlikler ve helikopter kullanan Suriye ordusuyla isyancılar arasındaki çatışmalar şehrin güneybatısında yoğunlaştı.

Suriye'nin ticari kalbi Halep'te Suriye ordusu ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmalar ikinci gününe girdi. Muhalifler orduyu konvansiyonel olmayan silahlar kullanmakla suçlarken, kentteki görgü tanıkları kırsal bölgelerden gelen muhaliflerin hükümet kurumlarına saldırı düzenlemesiyle çatışmaların başladığını belirtiyorlar.

ESAD ORDUYU KENTE YIĞDI

Suriye'nin 7 milyon nüfusa sahip olan Halep şehrini alarak iktidarını sürdürmek isteyen Şam yönetimi, birliklerinin büyük bir kısmını Halep'in üzerine sürdü. Edinilen bilgiye göre Esad yönetimi, 14 bin asker, 150 tank, uçak ve helikopterlerle Halep'i hem havadan hem de karadan vuruyor.

ÇATIŞMALAR GECE BOYU DEVAM ETTİ

Çevre bölgelerden kent çevresine sevk edilen zırhlı birliklerin bir bölümü ve helikopterler, dün sabah saatlerinden itibaren, kentin muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerine yönelik bombardıman başlattı. Tanklar, kentin güneybatısından, muhaliflerin mevzilendiği Selahaddin'e ilerlemeye başladı. Helikopterlerin füzelerle vurduğu Selahaddin ve Sahur'da MİG savaş uçakları alçak uçuş yaptı. Dün sabah başlayan çatışmalar gece boyunca da devam etti.

MUHALİFLER TANKLARI ELE GEÇİRİYOR

Halep'te, Özgür Suriye Ordusu ile yönetime bağlı ordu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Halep çevresinin büyük bölümünü kontrolü altında bulunduran muhalif askerler, Suriye ordusu arasında çıkan çatışmalar sonucunda orduya ait çok sayıda askeri araçlar ve tankları bir bir ele geçiriyor. Muhalif askerler ele geçirdikleri tankların üzerine çıkarak sevinç gösterisinde bulunuyor.

Halep'i kontrol altına almak isteyen muhalif askerler ile elde tutmaya çalışan Suriye ordusu arasında göğüs göğüse çatışmalar yaşanıyor. Halep'in başta Salhiye semti olmak üzere bir çok bölgede sıcak çatışmalar yaşanırken, Özgür Suriye Ordusu'nun, Esad'a bağlı orduya ait çok sayıda zırhlı araç ve tank ele geçirdiği belirtiliyor.

Muhalif askerler orduya ait çok sayıda aracı tahrip ederken bir çoğunu orduya karşı kullanmak üzere ele geçiriyor. Muhalifler, çıkan çatışmaar sonucunda ele geçirilen, üzerine ağır silahlar yerleştirilmiş pikapların yanı sıra tankların üzerine çıkarak sevinç gösterisinde buluyor. Oluşturulan korteje eşlik eden onlarca kişi ellerinde taşıdıkları silahlar ile Özgür Suriye Ordusu'nu övücü sloganlar atıyor.

ANNAN DA ENDİŞELİ

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'nin Halep kenti çevresine askeri birliklerin ve ağır silahların konuşlandırıldığı yolundaki haberlerden endişe ettiğini bildirdi.

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, yaptığı yazılı açıklamada, Annan'ın taraflara uluslararası savaş hukuku ve insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerini hatırlatarak, itidalli olmalarını ve daha çok kan dökülmesinden kaçınmalarını istediğini belirtti.

Kofi Annan, Halep ve çevresindeki bölgede askeri yığınağın artmasının, uluslararası toplumun bir araya gelerek, tarafları, Suriye halkına barış getirecek ve krizi çözecek siyasi anlaşmayı sağlayacak tek yolun, siyasi geçiş olduğuna dair ikna etmesi gerektiğinin yeni bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Ülkenin ticari kalbi olan Halep'te 2.5 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 65'ini Araplar, yüzde 20'sini de Kürtler oluşturuyor. Kentin yüzde 10'u Hıristiyan ve yüzde 5'i de Alevi... Ancak Halep'te farklı kimliklere sahip olanlar birbirinden ayrı mahallelerde değil, oldukça iç içe yaşıyor.

Muhalifler kuzeydeki bu önemli kenti ele geçirerek, güvenli bir bölge yaratmayı hedefliyorlar. Suriye ordusu da kente yığınak yapan silahlı grupları yok ederek, muhalefetin belini kırmaya çalışıyor. Rejim yanlısı El Vatan gazetesi Halep'teki çatışmaları "bütün savaşların anası" başlığıyla duyurmuştu.

Dünya Bülteni

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.