banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Urfa'ya Mutfak Müzesinde Restorasyonun yüzde 50'si tamamlandı

Şanlıurfa Belediyesi, yıkılmaya yüz tutmuş Demokrasi caddesindeki tarihi Hacıbanlar Evi’ni satın alarak Mutfak Müzesine dönüştürmek için başlattığı çalışmalarında yüzde 50 üzerinde bir fiziki gerçekleşme sağlandı.

 Restorasyon çalışmaları devam eden Urfa Mutfak Müzesinde taş işçileri kentin tarihi dokusuna göre motifler işliyor. Aslına uygun bir şekilde restorasyonu yürütülen Urfa Mutfak Müzesinde Şanlıurfa Belediyesi, kentin geleneksel mutfak kültürünü tanıtacağı bildirildi. Urfa Mutfak Müzesinde,  mutfak malzemeleri olan kab-kacaklar özel vitrinlerde sergilenecek. Urfa mutfak kültürünün önemli bir örneği olan içli köfte, ağzı açık, azı yumuk, borani, çiğköfte’nin ve kebabın yapılmasını, içecek kültürünün tanıtılması amacıyla kahve-mırra pişirilmesi ve içilmesi konuları, Urfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırılacak

 Şanlıurfa Belediyesi,  5 odalı, içerisinde 2 su kuyusu bulunan ve geniş avlusu ile tarihi Urfa Evleri’nin vazgeçilmez örneklerinden biri olan Urfa Mutfak Müzesinde dönüştürmek için çalışmalarını sürdürdüğü mekânda, Urfa mutfağını önce Türkiye daha sonra dünyaya tanıtmayı planlıyor.

Fıskiyeli havuz ve yoğun desenli cepheleriyle konuklarını farklı bir atmosfere taşıması beklenen Urfa Mutfak Müzesinin 2 ay içerisinde restorasyonun tamamlanması hedefleniyor.

Urfa Mutfak Müzesinin restorasyonun taş işçiliğinde çalışan Yunus Avcı, büyük bir sabırla ve heyecanla taşlara motifler işliyor. Şanlıurfa Belediyesinin taş işçiliği kurslarından mezun olan Avcı,”Urfa Mutfak Müzesine yakışır desenler ve motifler yapmaya çalışıyorum. Ben de bir nevi ekmeği taştan çıkartıyorum.”dedi

HALKIN DA KATKISI BEKLENİYOR

Bu arada Şanlıurfa belediyesi Mutfak müzesinde sergileyeceği mutfak malzemeleri olan kab-kacaklar konusunda da halkın desteğini bekliyor. Evlerinde kullanmadıkları, tarihi özeliği olan kab- kacakları Urfa mutfak Müzesine bağışlamaları durumunda bağışlayanların ismini üzerine yazdırarak sergileyecek. Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde, köylerinde ve dünyanın her yerinde yaşan Urfalılardan destek bekleniyor. Vatandaşların evlerinde bulunan ve Urfa mutfak müzesinde sergilenmesini istedikleri kab-kacaklarını Şanlıurfa Belediyesi Kültür Müdürlüğüne ulaştırmasını istiyor. Aynı şekilde yapımı süren Müzik Müzesinde de vatandaşların desteğini isteyen Şanlıurfa Belediyesi, geçmişte kullandıkları veya Urfa’nın yetiştirdiği ünlü bestekârların, müzisyenlerin kullandığı çalgı aletlerinin sergilenmesi için destek istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.