banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Urfa el sanatları yaşatılacak

 Geleneksel El Sanatlarının yaşatılması ve El Sanatları Envanterinin çıkartılması amacıyla toplantı yapıldı.

 

Toplantıya Vali Nuri Okutan, Gazi Üniv. Sanat ve Tasarım Fak. Öğretim Üyeleri  Doç. Dr. H. Feriha Akpınarlı, Yrd. Doç. Dr. Hatice Tozun, Yrd. Doç. Dr. Fatmanur Başaran ve Halk Edebiyatı Araştırmacısı Y. Pelin Ertük ve ilgili kurum amirleri katıldı.

Vali Okutan toplantıda, el sanatları ulusların ve kültürel kimliklerinin en canlı ve anlamlı belgeleri olduğunu belirterek, "Hammaddesi, deseni, üretim tekniği, üretim biçimi üreten kişi veya kişilerin katkısıyla, ait olduğu yörenin ve insan topluluğunun karakteristik özelliklerini taşımasıyla değer kazanır. Şanlıurfa'da geleneksel bilgi ve görgüye dayanan el sanatları gelişen teknoloji ve kültürel değişimle beraber gündelik yaşam içerisinde işlevini yitirmeye başlamış ve yok olmaya yüz tutmuştur. Ancak el sanatlarının gündelik yaşam içerisinde kullanım değerini ve işlevini yitirmiş olması, onların değersizleştiği anlamına gelmez. Tam tersine el sanatlarının gündelik yaşam içerisindeki kullanım işlevleri azaldıkça kültürel değerleri artmaktadır. Her biri içerisinde çıktıkları dönemin önemli birer kültürel temsilcisi, kültür taşıyıcısı olarak anlam kazanmaktadır.  Bu yönüyle de her biri önemli birer kültürel değer, tarihsel kalıt olarak ele alınmalıdır. Bu kültürel değerlerin gelecek nesillere taşınması toplum olarak hepimizin sosyal sorumluluğundadır.

Bu amaçla Şanlıurfa'da kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yeniden canlandırılması amacıyla Valiliğimiz, Gazi üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Şanlıurfa Geleneksel El sanatları Araştırma Geliştirme ve Üretim Projesini hazırlamıştır. Proje; culha, keçe, kazazlık, deri, kürk, halı-kilim ve sarraflık gibi yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızın yeniden yaşatılmasını, şehrimizin tanıtımına ve turizmine katkıda bulunmayı, geleneksel Şanlıurfa motiflerinin yeniden tasarlanmasını amaçlamaktadır.

       Proje kapsamında Gazi üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan araştırma grubu Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde saha araştırması ve el sanatları envanter çalışması yapacaktır" dedi.

Bu arada hemen çalışmalara başlayan ekip ilk olarak Harran İlçesine giderek burada bulunan el sanatları ürünlerini inceleyerek envantere aldı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.