banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu Akhisar Belediyespor

Şanlıurfa Unesco Gastronomi Şehri Unvanını Hakkediyor

Mutfak müzesinde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Güvenç, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel özelliklerinden bahsederek, geleceğinin parlak ve zengin olduğunu ifade etti. Başkan Güvenç, “Allah bir çok kente zenginlik vermiştir. Bu bir çok zenginliğin tamamını bir arada Şanlıurfa’ya vermiştir” dedi.

Şanlıurfa’nın önemli bir turizm potansiyeli ve bunun yanında tarihi derinliğinden gelen çok önemli bir yemek kültürü olduğunu söyleyen Başkan Güvenç, “Yapılan Çalışmaların Türkiye’de çok iyi bilinen damak zevkimiz ve kültürümüzün uluslar arası alana çıkarılması gerektiği düşüncesiyle çalışmalar başlattık” dedi.

UNESCO Gastronomi Şehri Unvanını Şanlıurfa’nın hakkettiğini aktaran Başkan Güvenç, Şanlıurfa’da yer alan tüm kurum, kuruluş ve STK’larla işbirliği içerisinde olduklarını söyleyerek, Şanlıurfa’nın Damak kültürünün dünyaya tanıtılması bağlamında yola çıktıklarını ifade etti.

Halil İbrahim Buluşmalarında uluslar arası bir yemek yarışması yapmayı planladıklarını belirten Başkan Güvenç, Paris’te UNESCO Temsilcilerine Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerinden oluşan bir menüyle yemek vermeyi planladıklarını söyledi.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz ise, Gastronomi Şehri Çalışmalarıyla Halil İbrahim Buluşmalarını entegre bir şekilde yürüteceklerini söyleyerek, Halil İbrahim Buluşmalarında Uluslar arası bir yemek yarışması düzenlemeyi düşündüklerini aktardı.

Basın Toplantısına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in yanı sıra; Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ve STK temsilcileri katıldı.

Öte yandan Uluslar arası anlamda dünyada daha önce bu unvanı almış Çin’den Cheng Du, Lübnan’dan Zahle, Kolombiya’dan Popayan, İsveç’ten Ostersund, Güney Kore’den Jeonju şehirlerinin ilgili birimlerinden destek mektupları alındı. Geçtiğimiz günlerde imzalanan kurumlar arası işbirliği protokolü ile 30 Kasım 2014 tarihine kadar UNESCO başvuru kriterlerinin yerine getirilmesi ve Şanlıurfa Gastronomi Kültürü’nün dünyaya tanıtılması noktasında atılacak adımlar belirlenmiş oldu. “DÜNYANIN EN ESKİ MUTFAĞI ŞANLIURFA” teması çerçevesinde ulusal ve uluslar arası tanıtım organizasyonlarından yemek yarışmalarına, Şanlıurfa’da Gastronomi ve Turizm konularında sektör temsilcileri için yapılacak eğitim ve konferans çalışmalarından Şanlıurfa yemeklerinin dünya mutfağı standartlarında revize edilmesine kadar birçok etkinlik hayata geçirilecek. Tüm süreç boyunca Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), UNESCO Türkiye Komitesi, destek verecekleri belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.