banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Mekke'nin fethini kutladı

Yakubiye Eğitim ve Kültür Derneği Süleymaniye Temsilciliğinde düzenlenen Mekke’nin fethi programına katılım yoğundu. Kur’an tilavetiyle başlayan program Şanlıurfa Kardeşler İlahi Grubunun seslendirdiği ilahilerle devam etti.

Programa Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) üyesi Molla Emin Baytar katıldı.

Burada günün anlam ve önemine binaen kısa bir konuşma yapan Baytar, Mekke’nin fethine götüren yollar ve İslam tarihi açısından önemine değindi.

“İnsanı arındıran, nefsini teskin eden bir beldeden bahsediyoruz” diyen Baytar, “Nübüvvet halkasının başladığı, nübüvvet kitabının önsözünün başladığı ve anlatıldığı Mekke’den konuşuyoruz. Öyle bir beldeki arşı ala ile direk irtibatlı olan bir beldeden söz ediyoruz.  Öyle bir yerdir ki insanı arındıran, temizleyen insanın nefsini teskin eden, şirkten arındıran o mukaddes beldeden bahsediyoruz. Hz. Muhammed’in Medine’ye hicret ederken arkasına dönüp baktığı “ey Mekke eğer beni çıkarmasalardı şüphesiz ki ben seni terk etmezdim.“ dediği o mukaddes beldeden bahsediyoruz. Hz. Âdem ile birlikte tevhit ailesinin merkezi olan Mekke zamanla eski hüviyetini kaybetmiş, insanoğlu nankörlüğe yeltenmiş, kendi asli vazifesinden uzaklaşıp Allah’a meydan okuyacak bir vaziyete gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Mekke’nin fethini anlayabilmek için Hudeybiye’yi anlamak gerektiğini söyleyen Baytar, “Hudeybiye antlaşması Mekke’nin fethine giden çok önemli bir güzergahtır. Mekke’nin fethini anlayabilmek için Hudeybiye’yi anlamak lazımdır. Hudeybiye’de tabiri caizse soğuk savaşın her türlü yöntemi kullanılmıştır. Mekke müşrik devleti ki bugünün tabiriyle küresel emperyalizmi temsil eden bir yapıya sahip, İslam akidesini ortadan kaldırmak için tamamıyla muhasara altına almanın yollarını düşünüyor. Bir fiil savaş yaşanmamış ama soğuk savaşın, diplomasi savaşının her türlüsü yaşanmıştır. Bunun karşısında Hz. Muhammed (sav) ise Allah’ın yönlendirmesiyle belki zahiren Müslümanların aleyhine gözükse de satır aralarında tamamıyla Müslümanların lehine olan anlaşmayı imzalamıştır.” şeklinde konuştu.

Hz. Muhammed’in (sav) Mekke’nin fethiyle birlikte gönülleri de fethettiğini belirten Baytar, “12 bin kişilik bir orduyla Mekke’ye giriş yaptığı sırada devesinin üzerinde öyle bir vaziyette ki başı önüne eğik, Allah’ı zikrediyor ve onunla beraber olan sahabeler aynı mütevazilikle Mekke’ye giriş yapıyorlar. Hz. Muhammed (sav) bu şekilde Mekke’nin fethini gerçekleştiriyor. Bununla birlikte gönülleri de fethediyor.  Gönüller fethedil mi, kalplere İslam sirayet edildi mi artık tamamıyla orası fethedilmiştir. Nitekim bundan dolayı Hz. Muhammed (sav) ‘şeytan artık ebediyen bu topraklarda kaybetti’ demiştir.” Dedi.

Program yapılan ikramlarla sona erdi. (Ramazan Casuk, Mustafa Gül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.