banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Cenk Antalyaspor

Okutan: Geleneksel ürünlerde seri üretime geçiyoruz

Şanlıurfa Valiliği ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokol ile Şanlıurfa'nın Geleneksel El sanatları Araştırma Geliştirme Üretim ve El Sanatları Envanteri çıkarılıyor.

Şanlıurfa El Sanatları alanında çalışan proje ekibi, Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi üyeleri ile Halk Edebiyatı-Sosyoloji uzmanlarının aralarında bulunduğu 6 ekip 2010 yılının başından beri Şanlıurfa'nın tüm ilçelerinde ve 30 köyünde alan taraması yapmaları sonucunda 6000 adet el sanatları tespit etmişler. Bu eserlerin inlemesi sonucundan desen, form, kompozisyon özelikleri farklı olan 1534 eser üzerinde çalışmaları devam ediyor.

Şanlıurfa El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde kilim, kazazlık, keçecilik, culhacılık, kürkçülük, kuyumculuk ve tespihçilik atölyeleri açılmış. 7 eğitmen tarafından 70 öğrenciye bu meslekler öğretiliyor. Bu atölyelerde Gazi Üniversitesi Araştırma ekibinin danışmanlığında yeni tasarımlar, yeni teknikler denenerek ürünler geliştiriliyor. Bu atölyelerde geleneksel ve modern üretim teknikleri bir arada kullanılıyor.

Ayrıca SODES'e sunulan "Yöresel El Sanatları" projesi kapsamında oluşturulacak halı terbiye atölyesi bölgede ilk olup, Şanlıurfa ve çevre illerden dokunacak el halıların terbiye ve yıkama işlemleri yapılacak.

Vali Nuri Okutan ve Eşi Demet Okutan ile birlikte Şanlıurfa El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Merkezini gezdi.

Proje yürütücüsü Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi Müdiresi Doç. Dr. Feriha Akpınar başkanlığında, Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Büyükyazıcı, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Tüzün, Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatmanur Başaran, Gazi Üniversitesi Halk edebiyatı Öğretim Üyesi Pelin Ertürk, 9  Eylül Üniversitesi Tasarımcı Pelin Demirtaş Dikmen ve Şanlıurfa ayağında Proje koordinatörü Salih Aksoy ile Geleneksel El sanatları Araştırma ve Geliştirme Eğitim Merkezi Müdürü Münir Geçimli'den oluşan ekip Vali Nuri Okutan'a ve eşi Demet Okutan'a proje hakkında bilgi verdiler.

Vali Nuri Okutan ve Eşi Demet Okutan ile birlikte Kükçülük, keçecilik, kuyumculuk ve Kazazcılık atölyelerinde incelemelerde bulundular. Bir ara deri yelek giyen Vali Okutan; Sanki bana göre hazırlamışlar, tam bana uyuyor" dedi. Daha sonra deri işleme ve temizleme yöntemlerini denedi.

Ürünleri tek tek inceleyen Vali Okutan; daha kaliteli yün getirterek kaliteli keçeler üretilmesi için talimat verdi.

Teknik bilgiler ile geleneksel bilgileri birleştirerek çok iyi gelir kaynağı oluşturabileceklerini belirten Vali Nuri Okutan; Bu gördüklerimiz Urfa el sanatlarından küçük bir kısım. Urfa El Sanatları envanterini çıkarmaya devam ediyoruz. Turizm kentiyiz, temel işlem olarak kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerimizi ortaya çıkarmak ve turizme yönelik olarak bunu kullanmak. Ama bakıyoruz bizim Urfa'nın çarşısında Hindistan, Çin ve Suriye'den gelen kalitesi bizim ürünlerle yarışamayacak ürünler pazarlanıyor. Urfa piyasasına çok kaliteli ve bol çeşit ürünler sunma hazırlığındayız. Urfa'yı, ilçeleri ve köyleri dolaşarak el sanatlarını ortaya çıkarıyoruz ve üretim yapıyoruz. Urfa piyasasına çok kaliteli ve bol çeşit ürünler sunma hazırlığındayız. İleride başka alanlarda da üretime geçeceğiz. Kültürel değerlerimize sahip çıkarak hem geleneksel ürünlerimizi işlevsel hale getiriyoruz hem de ekonomik olarak iş sahası açıyoruz. İş sahasının açılmasıyla hem ihtiyaç için üretim yapacağız hem de hediyelik eşya pazarını biz dizayn edeceğiz. Bu çalışmalar beni memnun ediyor. Gelişerek ve üretimi artırarak devam edeceğiz. Dedi.

Vali Nuri Oktan daha sonra Şanlıurfa Cülha dokumacılığı kitabını alarak inceledi ve teknik bilgiler konusunda Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Büyükyazıcı'dan bilgi aldı.

Vali Nuri Okutan'ın ziyaretini değerlendiren Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi Müdiresi Doç. Dr. Feriha Akpınar; Ekip olarak çok mutlu olduk. Mart ayında protokol imzaladık. Çok yoğun şekilde çalışma yaptık. O zamanlar vali Okutan'ı davet edemedik. Çünkü çalışmalarımız daha belirginleşmemişti. Her ayın bir haftasını burada çalışarak geçiriyoruz. Vali Nuri Okutan ilk kez burayı gördü ve mutlu olduğunu gözlemledik. Tabi bu gördükleriniz çalışmalarımızın küçük bir bölümü. Şimdi burada 7 usta ve 70 öğrenci çalışıyor. Hem ekonomik olarak hem de pazarlama da bu çalışmalarımız diğer üreticilere örnek olacak. Urfa'ya has ve özünü bozmadan geleneksel ürünleri üretiyoruz. Şanlıurfalılardan isteğim var. Bu projemize destek olsunlar. Çocuklarını kurslarımıza göndersinler ve bizimle irtibatta geçsinler istiyorum. Şanlıurfa merkezde tam bir tarama yapmadık. Ağustos sonu veya Eylül ayının başında geleneksel ürünler için tarama yapacağız. Urfalılar bize sandıklarını açsınlar. Dedi.

FOTOGRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!...

Haber Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.