banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Sanlıurfa Haber Cenk

Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Şanlıurfa’da kültürel mirasın korunması ve yaşatılması adına uygulanan “Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi” Tanıtım Toplantısı, El Ruha Oteli’nde yapıldı.

     Şanlıurfa Belediyesi ve Şanlıurfa Valililiği işbirliğinde hazırlanan ve Karacadağ Kalkınma Ajansının “2010 Yılı Turizm Altyapısı Mali Destek Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan “Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi” El Ruha Otelde düzenlenen toplantıda, kamuoyuna tanıtıldı.

     Toplantıya, Şanlıurfa Vali Vekili Bahri Tiryaki, Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili M.Fevzi Yücetepe, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Al, Belediye Meclis Üyeleri, kamu kurum ve kuruluş amirleri ve bazı STK temsilcileriyle çok sayıda gazeteci katıldı.

     Şanlıurfa’nın Beykapısı mevkiinde bulunan mülkiyeti belediyeye ait olan 1516,65 metrekarelik tescilli taşınmazın düne kadar harabe halde olduğunu belirten Proje Koordinatörü Nazlı Dengi, “Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi kapsamında yapının çevresinde bulunan halk için tehlike arz eden ve bakımsızlıktan dolayı sağlığı olumsuz etkileyecek koşullar restorasyon ile ortadan kaldırılacaktır” dedi.

     Şanlıurfa Belediyesi olarak Urfa Kent Merkezi’nde bulunan ve kent surlarının ayakta kalan tek kulesi olan Mahmutoğlu Kulesi’nin aslına uygun restorasyonunu yaparak “Kent Müzesi”ne dönüştüreceklerini ifade eden Belediye Başkan Vekili M.Fevzi Yücetepe, bu proje sayesinde kentin kültürel mirasını korumaya ve koruma-kullanma dengesi içinde turizme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

YÜCETEPE: URFA’DA TARİH YENİDEN CANLANIYOR

     Son dönemlerde Şanlıurfa’da tarihin yeniden canlandırıldığını dikkat çeken Yücetepe, “Yıllardır sahip olduğumuz zenginliklerinin gün yüzüne çıkarılması ile birlikte Şanlıurfa’da kültürel mirasın korunması ve yaşatılması sağlanmaktadır. Gerek belediyemiz gerekse de STK’lar oluşturulan ortak akıl ekseninde belli bir yol almaktadır. Şanlıurfa Belediyesi olarak Eski Urfa’da ortaya konulan çalışmalar bunun bir göstergesidir. Bir yandan sokak sağlıklaştırmaları, bir yandan Eski Urfa’nın içersinde yer alan 14 mahalledeki altyapı çalışmaları, alt ve üstyapıların yenilenmesi, Tarihi Hanlar Bölgesi’nin Sağlıklaştırılması v.b projelerin başlamış olması Urfa’da çok ciddi ve önemli adımlar olarak nitelendirilmektedir. Şanlıurfa Valililiğinin önderliğinde yürütülen “Cazibe Merkezleri Projesi” kapsamında birçok noktada çalışmalara başlanmıştır. Biz Şanlıurfa Belediyesi olarak Kalkan Yolu’nda Fuzuli sokağın genişletilmesine yönelik 66 evin kamulaştırmasını yaptık. Valililik ise Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Urfa Kalesi eteğindeki diğer evlerin kamulaştırılmasına ağırlık vermektedir. Yine belediyemiz bu kapsamda Sokak Sağlıklaştırılmasına ağırlık verdi. Haşimiye Meydanı’nın Açığa Çıkarılması, Kızılkoyun ve Haleplibahçe Projesinde çalışmalar devam ediyor. Kısacası turizme yönelik çalışmalar Urfa’da tarihin yeniden canlanmasına etken olmaktadır. Bu kapsamda Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi 31 Ocak 2011 tarihinde ihale edildi. 25 Nisan 2011 tarihinde ise restorasyon çalışmalarına başlandı. Karacadağ Kalkınma Ajansı 2010 Yılı Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan projenin % 65’i Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından karşılanırken projenin % 35’i ise Belediyemiz tarafından ödenecektir. Proje ortağımız ise Şanlıurfa Valiliğidir” dedi.

YÜCETEPE: “HER YÖNÜYLE KENTİNE SAHİP ÇIKAN BİR BELEDİYEYİZ”

    Şanlıurfa Belediyesinin her yönüyle kentine sahip çıkmak isteyen ve sahip çıkan bir belediye olduğunun altını çizen Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili M.Fevzi Yücetepe, “Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Mahmutoğlu Kulesinin restore edilerek uzun vadede Kent Müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Yapı içerisinde  mini dinlenme salonları ve kafeteryalar, hediyelik eşya satış reyonları ve güvercin evi yapılarak ziyaretçilere hizmet verecek olup, -Uluslararası Güvercin Festivali- düzenlenecektir. Geçmişin izlerinin sergileneceği Kent Müzesi’nde, büyük avlularda “müzik dinletileri, çağdaş sanat sergileri” gibi aktivitelerle yaşayan ve yaşatan bir mekân oluşturulması hedeflenmektedir. Belediyemiz her yönüyle kentine sahip çıkmak isteyen ve sahip çıkan bir belediyedir. Şanlıurfa Belediyesi olarak Kentin kültürel mirasını korumaya ve koruma-kullanma dengesi içinde turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Kentin etrafını çevreleyen surlar üzerinde bulunan kapılardan biri olan Bey Kapısı üzerinde yer alan ve günümüze ulaşabilmiş surlara ait tek parça olan 879 yıllık Mahmudoğlu Kulesi, Şanlıurfa’nın var olan anıtsal değere sahip Kültürel Mirasının en önemli eserlerinden biridir. Böyle bir vizyonla da Belediyemiz, kent merkezinde turistlerin gezi güzergahı üzerinde bulunan Mahmutoğlu Kulesini restore ederek kent kimliğini, kentin kültürel mirasını koruyarak turizm sektörüne açmayı hedeflemektedir. Belediyemizce yeni projeler geliştirilmesi ve uygulanması amacıyla yerel ve ulusal fon Kaynaklarının araştırılması ve yeni projeler üretilmesi adına çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Projede katkısı bulunan ve bulunacak olan tüm arkadaşlarıma teşekkür eder, Şanlıurfa’mıza hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.    

    Şanlıurfa Valisi Vekili Bahri Tiryaki ise yaptığı açılış konuşmasında Urfa’nın tarihi ve turistik değerlerine dikkat çekerek, Şanlıurfa’nın bu yönüyle ulusal basının daima gündeminde yer aldığını söyledi.

    Urfa’da 3 S’nin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Vali Vekili Tiryaki, Urfa’da tüm kamu kurum ve kuruluşlar tarafından tarih ve turizme yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Açılış konuşmalarının ardından Mahmutoğlu Kulesi Restorasyonu ve Kent Müzesi Oluşturulması Projesi Mimari Seydi Yüzgül tarafından katılımcılara proje hakkında bilgi verildi.

www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.