banner2
Öne Çıkanlar Dumankaya Gabon DeleBashiru Meclis Üyesi Ahmet Çoban Furkan Demirtaş

Köylülerin Okul Çilesi

 Köy halkı, Milli Eğitim Müdürlüğüne arsa bağışlamalarına rağmen 10 yıldır köylerine okul yapılmadığından dert yanıyor.
Viranşehir merkeze 17 kilometre uzaklıktaki Ayaklı köyüne bağlı 700 nüfuslu Çalıcık mezrasındaki aileler, 400 öğrencisinden 200 öğrenciyi kendi mezralarında okul olmadığı için 7 kilometre uzaklıkta bağlı oldukları Ayaklı köyü okuluna göndermiyorlar. Köy sakinleri yolun uzak olmasını, öğrenci taşımacılığının yetersiz oluşu, yaz ve kış aylarının zorlu geçtiği bölgede çocuklarını kilometrelerce uzaklıktaki okula göndermek istemediklerini belirtiler.
Bir köy nüfusuna sahip olan Çalıcık mezrasında ikamet eden Mehmet Sunkar, kendine ait tarlayı yaklaşık 10 yıldır Milli Eğitime hibe ederek köylerine okul yapılması konusunda istekte bulunduğunu söyledi. Yaşları 7 ile 16 yaşlarında değişen köy çocukları "Biz okumak istiyoruz, cahil kalmak istemiyoruz" diyerek yetkililerden yardım istediler. Köylerinde okul olmadığı için kız çocuklarını başlarına bir şey gelecek diye uzak köylerdeki okula göndermeyen aileler, çocuklarını okutamamaktan dert yanıyor.
12 Yaşındaki Zeynep Sunkar, "Bizde okumak istiyoruz. Benim hayalim öğretmen olmak, servise bindiğimiz zaman biz küçük çocuklar eziliyoruz. Bizimde okulumuz olsun isteriz" dedi.
Kocasının çalışmak için başka illere gitmek zorunda kaldığı için evde çocuklarıyla tek başına kalan 5 çocuk annesi Dilek Sunkar ise, başka aileler gibi çocuklarını okutamamaktan yakındı. Sunkar, "Okul istiyoruz, 8 tane öğrenci servisi vardır. Bazen çocukları alıyor bazen de almıyor. Çocuklarımız eve gelirken okuldan bazen kafası kırılmış bazen kolu kırılmış geliyor. Biz okumadık cahil kaldık bari çocuklarımız cahil kalmasınlar. En azından bize okul yapsınlar. Biz tarla, arsa verdik, toplantı yaptık kendi
aramızda ev başı para topladık okul yapılması için. Biz çocuklarımızı uzak köylere göndermek istemiyoruz. Bize mümkünse bir okul yapsınlar. Bazen servisler çocuklarımızı götürmüyor, unutuyor. Biz cahil kaldık onlar cahil kalmasınlar. Biz imkanlarımız olduğu sürece çocuklarımızı okutmak istiyoruz. En azından onların istikballeriyle oynamak istemiyoruz"
dedi.
Kendine ait 5 dönümlük arsayı Milli Eğitime okul yapması için hibe eden köy sakinlerinden Mehmet Sunkar, okulun yıllardır yapılamamasına dert yanıyor. Sunkar, "5-6 dönüm tarlayı devlete hibe ettim. Çocukların okuması için 15 yıldır müracaat ediyorum, hiçbir yetkili ilgilenmiyor. 300-400 öğrencimiz vardır. Bazıları okula gidiyor bazıları da okula gidemiyor. Köyümüzün yaklaşık 90 hanesi var ve 700 nüfusludur. Okulumuz yok perişan haldeyiz. 30 Çocuğum var, çoğunu okula yollayamıyorum. Biz geri kaldık, çocuklarımız kalmasın" diye konuştu.
Okulun uzak oluşu ve çocukların okula gidememe korkusu köy sakinlerinin sinirlerini bozarken, küçük çocuklar yetkilere seslenerek "Biz cahil kalmak istemiyoruz" dediler.
Köy çocuklarından 11 yaşındaki İsmail Atik, "Okul okumak istiyorum, cahil kalmak istemiyorum. Bizim köyümüzde okul yapılmazsa okul okumayacağız" şeklinde konuştu.
Yaşanan eğitim sıkıntısını yakından takip eden köy imamı Mehmet Sait Uruç, "Bir çok çocuk okula gitmedikleri için cahil kaldı. Buraya okul yapılırsa bu çocukların geleceği parlak olur. Bir köy imamı olarak bu köyde okulun yapılmasını istiyorum. Yaklaşık 2 yıldır buradayım, köy çocuklarının çoğu cahil. Bilmiyorlar çünkü okula gitmedikleri için. Burada bir okul yapılırsa çocuklar gerçekten zekidir. Bizde devletimizin ileri gelenlerinden yardım istiyoruz, buraya bir el atsınlar. Köylerine okul yapılmasını
isteyen köy halkı çocuklarının cahil kalmasını istemiyor. Komşuları, kardeşleri, ağabeyleri okul servisine binip uzak köydeki okullara eğitim almak için giderken okula gidemeyen diğer köy çocukları da gidenlerin arkasından el sallayarak okula gidememe üzüntüsünü yaşıyorlar"
dedi.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.