banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Ertekin: Göbeklitepe Dünya Mirası olmalı

UNESCO'ya bağlı ''Dünya Mirasları Komitesi'' tarafından belirlenen ve dünya için önemli değerler taşıdığı kabul edilerek, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı ''Dünya Mirası Listesi'ne alınacak kültürel değerler aday listesinde, Göbeklitepe de bulunuyor

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E.Sabri Ertekin, Şanlıurfa-Göbeklitepe arkeolojik alanının şu an geçici listede yer aldığını ve Göbeklitepe'nin UNESCO listesinde olması gerektiğini aktararak Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı ile bu listeye alınacağına inandığını ifade etti.
Başkan E.Sabri Ertekin, UNESCO Dünya Mirası'nın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde yürütülen çalışmalar neticesinde 'Dünya Mirası Listesi'nde yer alacak tarihi miraslarımızın sayısını artacağını düşünüyorum' dedi. Başkan Ertekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya Mirası Listesi'nde yer alabilecek varlıkların bildirildiği 'Geçici Liste'de, Göbeklitepe'nin de yer alması bizleri sevindirmiştir. 11500 yıllık geçmişi ile dünyanın ilk tapınağı olma özelliğini taşıyan bu bölgenin listede olması gurur vericidir. Göbeklitepe, asıl listeye alınmalı o listede mutlaka olmalıdır. Çünkü böyle bir yer dünyanın başka hiçbir yerinde yok" dedi.
Türkiye'nin kültürel zenginliklerinden 9 merkezin yer aldığı "UNESCO Dünya Mirası Listesi"nde yer alan kültürel varlıkların sayısı artıyor. Türkiye'nin bildirdiği son 4 merkezle birlikte ''Geçici Liste''de sayısı 27'ye ulaşan kültürel varlıkların ''Dünya Mirası Listesi''ne alınması durumu, Komitenin 19-29 Haziran 2011 tarihleri arasında yapacağı ''Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı'' ile belirlenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.