banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Cenk Antalyaspor

Ebru Sanatında Türkiye'yi Urfalı Temsil Etti


Paris’te 3 ayrı yerde, Unesco Genel Merkezi’nde ebru sunum ve uygulaması yapıldı. Usta-Çırak olarak yapılan ebrular izleyenleri hayran bıraktı. Ebrular izleyenlere hediye edildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Nezdindeki Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Ebru sanatının Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Ebru, Türk Kâğıt Süsleme Sanatı” adıyla UNESCO’ya sunulan dosya, diğer üye ülkeler tarafından başvurusu yapılan 46 aday dosya arasında en iyi hazırlanmış 5 çalışmadan biri oldu.
Büyükelçi Botsalı ve yaşayan en eski ebru sanatçısı Timuçin Tanarslan, UNESCO'nun Paris'teki merkezinde Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler arası Komitesi'nin gerçekleştirdiği toplantıda, Ebru sanatının listeye alınmasının ardından teşekkür konuşması yaptılar.
Komite toplantısında Botsalı'nın yanı sıra UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, ebru hocaları Timuçin Tanarslan ve Ömer Sabuncu da hazır bulundu.
Ebru sanatının listeye alınması için, 2013'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO'ya "Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı" ulusal dosyasını sunmuştu.
 Ebru Sanatçısı Ömer Sabuncu ile süreci konuştuk.
Unesco’ya gidişiniz nasıl oldu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aradılar. Usta-Çırak olarak Hocam Timuçin Tanarslan’la birlikte UNESCO Genel Merkezi’nde Ebru Sanatında Türkiye’yi temsil etmemizi teklif ettiler. Hocamla 12 yıldır usta-çırak olarak bu sanatı, gençlere, gelecek nesle aktarmaya çalışıyoruz. Hocam Türkiye’nin ilk icazetli ebrucusu, 41 yıldır bu sanatı icra ediyor ve yaşayan en eski ebru üstadı. Bizim seçilmemiz ömrünü bu sanata adamış Hocam ve benim için çok mutluluk ve gurur verici oldu.
Unesco için nasıl hazırlandınız?
Timuçin Hocam daha önce de Bakanlığa sunduğu kapsamlı bir dosyaya ilavelerde bulundu. Dosyada kendisinin ortaya çıkardığı, şu an Topkapı Sarayı’nda bulunan Arifi’nin Guy-i Çevgan adlı eseri ve belgeler vardı. Sunum için hazırlığı bitirdikten sonra orada hafta boyunca yapacağımız ebrular için boya ezip; sığır ödü ve diğer ebru malzemelerini hazırladık. Tarihi bir fırsat olarak karşımıza çıkan bu durumda Ülkemizi en güzel bir şekilde temsil edebilmenin planlarını yapıp heyecanını daha Türkiye’deyken yaşadık.
Nasıl bir ortamla karşılaştınız?
Büyükelçilik bizi havaalanında karşıladı. Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı verdiği resepsiyonda dosyanın önemine değindi. Hocam Timuçin Tanarslan’ın görüşleri soruldu. İlgili herkesin heyecanı bizi mutlu ediyordu. Unesco Genel Merkezi’nde komite toplantılarını takip ettik. Heyetimizin dosyamızla ilgili birebir görüşmelerini izledik, diğer ülke temsilcileriyle canla-başla görüşmeleri dosyamızın kabul edileceği sinyalini veriyordu.
Orada neler yaptınız izlenimleriniz neler?
Üç ayrı yerde sanatımızı tanıtmak için seminer verip Ebru performansı gerçekleştirdik. Bunlar Büyükelçiliğimiz, Paris Dışişleri ve UNESCO Genel Merkezi’ydi. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler arası Komite toplantısında ebru sanatı dünyanın ortak mirası olarak kabul edildikten sonra Hocam Timuçin Tanarslan duygulu bir teşekkür konuşması yaptı; ayakta alkışlandı. Unesco’da diğer ülke temsilcilerine ve izleyicilere ebrunun nasıl yapıldığını gösteriyor ve yaptığımız ebruyu onlara hediye ediyorduk. Çok heyecanlı ve duygulu anlar yaşandı. Orayı tanımaya gelen çocuklar ise sanatımızı hayranlıkla izlediler.
ÖMER SABUNCU
1965 Yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra İmam Hatip Lisesi’nden mezun olarak İmam Hatiplik görevine başladı. 1989 Yılında A.Ü. İktisat Fakültesi’ni, 2001 yılında Harran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Piyasa Araştırmaları ve Reklâmcılık Bölümü’nü, 2005 yılında Harran Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ni bitirdi. Elif Reklam isminde bir reklam bürosunun kuruculuğunu üstlendi.
2008’de ise Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslâm Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisansını tamamladı. Aynı enstitüde Doktora çalışması tez aşamasında devam etmektedir.
Sempozyum ve panellere katıldı. Hakemli dergilerde çalışmaları yayınlandı. “Son Peygambere İlk İnanan İnsan, Müminlerin Annesi Hz. Hatice”, adlı kitabı iki baskı yaptı. “Peygamberler Şehri Şanlıurfa” adlı çalışması kısmi telif olarak yayınlandı. Kitap ve ansiklopedi içinde bölüm olarak “Geçmişten Günümüze Şanlıurfa’da Dinî Hayat” adlı kitabın içinde, “Şanlıurfa’da Geleneksel El Sanatları” bölümünü kaleme aldı. Daha sonra ansiklopedik Türkiye’nin Birikimleri çalışmasının “İlahiyatçılar” cildinde “Ahmet Hamdi Akseki” ve “Ömer Nasuhi Bilmen” adlı çalışmaları yayınlandı.
“Suheyb er-Rumi, Hayatı, Kişiliği ve Faaliyetleri”; “Hz. Peygamber ve Anne-Baba Sevgisi” ve “Hz. Peygamber’in İlk Hanımı Hz. Hatice’nin Hayatı ve Kişiliği” adlı makaleleri hakemli dergilerde yayımlandı.
Sempozyumlarda “Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku”; “Hz. Peygamber ve Anne-Baba Sevgisi” ve “Mescid-İ Nebevî Örnekliğinde Camilerin İnsan Yetiştirmedeki Rolü” başlıklı tebliğleri sundu.
Yayınlanmamış “İslâm Tarihi Kaynaklarından Tabakât Türü Eserlerin Ortaya Çıkışı ve Belli Başlı Tabakât Kitapları” ve “Hz. Peygamber’in Hanımı Hz. Safiyye’nin Hayatı ve Kişiliği” adlı çalışmaları vardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Süsleme Sanatları, Hüsn-i Hat ve Geleneksel Ebrû dallarında sertifika aldı. Hattat Mustafa Kaçar’dan 5 Yıl Hüsn-i Hat meşk etti.
2003 yılında Şanlıurfa’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı organizesinde açılan Geleneksel Ebrû Tanıtım ve Sergisi’nde Ebrû Sanatçısı Timuçin Tanarslan ile tanıştı. 2003 yılından itibaren Timuçin Tanarslan’ın daveti üzerine sanatçının Ankara’daki atölyesinde ebrû dersleri almaya başladı. O günden beri ebrû çalışmalarını Timuçin Tanarslan’la sürdürmektedir.
Ömer Sabuncu, 4’ü kişisel olmak üzere pek çok sergiye katılmıştır. İslam Tarihi ve Süsleme Sanatları üzerine pek çok televizyon programında yer almıştır. Şanlıurfa Belediyesi’nce ilk defa 2005 Yılında düzenlenen Geleneksel Ebrû Yarışmalarında 2005 ve 2006 Yıllarında birincilik aldı.
2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı 15. Türk Süsleme Sanatları Yarışmaları “Ebrû Dalı”nda Başarı Ödülü aldı.
2006-2008 yılları arasında Harran Üniversitesi ve Tübitak tarafından düzenlenen “Gap Yöresinin Bilimsel Eğitim Amaçlı Kullanımı Projesi” Kapsamında Ebru Semineri ve Uygulaması sundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Süsleme Sanatları Sanatkârı, Ebru Dalı “Sanatçı Tanıtma Kartı” sahibi olan Ömer Sabuncu Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans ve yüksek lisans ebru dersleri vermenin yanı sıra ebru kurslarına ve akademik çalışmalarına da devam etmektedir.
Son olarak 23-29 Kasım 2014 tarihleri arasında Hocası Timuçin Tanarslan ile UNESCO Genel Merkezi’nde Ebru Sanatı’nda Türkiye’yi temsil etti. Kadim kültürümüzün önemli bir unsuru olan Ebru sanatı Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası olarak kabul edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.