banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Dumankaya Akhisar Belediyespor Gabon DeleBashiru

Cuma Hutbesi; Boşanma

 

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 

BOŞANMA

Muhterem Müslümanlar!

Mutlu bir ailenin temeli nikâh ile atılır. Karşılıklı sevgi ve hoşgörü ile devam eder.

Mutsuz, geçimsiz ve ızdırap dolu ailelerin sonu da ayrılık ve boşanmadır. Allah (cc) meşru bir nikâhla bir araya gelmiş eşlerin zaruret olmadıkça ayrılmalarını hoş görmemektedir. İslam, ayrılığı Allah’ın en sevmediği mubahlar arasında saymaktadır.

Allah, Kur'an-ı Kerim'de, "İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, Allah'ın (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için dersler vardır." [1] buyurmaktadır.

Efendimiz (sav): Evlenin fakat boşanmayın Allahu Teala zevki için ikide bir evlenip boşananları sevmez. [2]

Başka bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki; “Evlenin fakat boşanmayın, hiç şüphesiz boşanmak Allahın arşını titretir.” [3]

“Mübahların Allah’a en sevimlisi nikâhtır, en sevimsizi ise boşanmadır.” [4]

“Karıyı kocasından veya kocayı karısından soğutan, aralarını bozan bizden değildir. [5]

Peygamberimiz (sav); “Önemli bir mazereti olmadan, kocasından boşanmayı isteyen kadın cennetin kokusunu alamaz”. Buyurmakta ve bizi boşanmaktan alıkoymaktadır.

 

Muhterem Müslümanlar

İslam dini boşanmayı sevmediği halde, evlenip te uyum sağlayamayan, geçinemeyen, yıllarca ızdırap çeken, birbirinden nefret eden karı kocaya da boşanma kapısını açık bırakmıştır. Talak; basit ağız kavgalarında kullanılacak bir tehdit unsusu değildir. Korkutma aracı hiç değildir. Talak meselesi tehlikeli, fakat çok ciddi bir meseledir. Ciddisi de ciddi şakası da ciddidir. Onun için alay konusu yapılamaz aksi takdirde farkına varmadan mutlu bir yuvanın sonunu getirebilirsiniz.

Aziz kardeşlerim en son noktaya gelmeden boşanmayı ağzınıza değil, aklınıza bile getirmeyin. Geçimsizlik ve ızdıraplar onu aklınıza getirdiyse, ağzınıza almadan önce iyi bir âlime danışın. O âlim öncelikle barış yollarını araştırır, ailenin devamını sağlamaya çalışır. Ailenin devamı mümkün değilse İslami hükümler çerçevesince barışma yollarını tavsiye eder.

 

Muhterem Müslümanlar

Akıllı olmayanın yani delinin, ergenlik çağına ulaşmayan çocuğun ve uykuda olan kimselerin talakı geçersizdir. Talakı telaffuz etmeden içinden geçirmekle talak gerçekleşmez. Boşanma (Talak) içeren sözcükleri kızgınlık ve sinir halinde de kullanmayalım. Bilelim ki kızgınlık ve sinir, boşanmayı engelleyen bir mazeret değildir.

 

Kıymetli Mü’minler

Nikâh için şahit şarttır. Ama boşanma için şahit bulundurma şartı yoktur. Boşanmanın geçerli olabilmesi için hanımınızın da boşanma ifadesini duymasına ihtiyaç yoktur. Boşanma vekâletle, mektupla, telefonla, maille, mesajla olabileceğinden bu davranışlardan sakınmak gerekir. Bir araya gelen fakat ayrılmayan yuvayı yapan fakat yıkmayan, evlenen fakat boşanmayanlara ne mutlu.

 

 

 

Hazırlayanın Adı Soyadı: İbrahim ÖZTÜRK

Unvan:  Başvaiz

Şanlıurfa il Müftülüğünün 20.09.2013 tarihli hutbesidir.

---------------------------------------------------

[1] Rum, 30/21.

[2] Islahat-ı Fıkhiyye Kamusu 2/215.

[3] Fayzü’l-kadir 3/243.

[4] Hindi kenzilumma 9/663.

[5] Taç 2/337.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.