banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Batman'da 650 yıllık türbe taşınacak

Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf'te, tarihi eserlerin  taşınmasına başlanıyor. Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesini, 250 gün içerisinde taşınması planlanıyor.   Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Hasankeyf’te taşınacak ilk tarihi eser olacak.

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi Zeynel Bey Türbesi’nin, baraj suyundan zarar görmemesi için belirlenen yeni yerine taşınacağını söyledi.

Tarihi türbenin, Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan “treyler sistemi” yöntemi ile taşınacağını belirten  Baygüven, “Ilısu Barajı’na su tutulmasıyla birlikte tarihi Hasankeyf ilçesinin bir kısmı su altında kalacak. İlçedeki tarihi yapıların bir kısmı, yerinde korunacak, bir kısmı ise inşası devam eden yeni Hasankeyf’e taşınacak. Taşınacak tarihi yapılardan biri de Zeynel Bey türbesidir. Bazı yapılar, parçalar halinde taşınırken, Zeynel Bey Türbesi ise tek parça halinde taşınacak.” dedi.

Zeynel Bey Türbesi’nin tarihi hakkında da bilgi aktaran Baygüven, “Akkoyunlu hükümdarının oğlu için yapılan türbenin tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Tarihi Hasankeyf ilçesinin önemli yapılarından birisi de Zeynel Bey Türbesidir. Türbe tam olarak 650 yıllık geçmişe sahiptir. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yaptırılan türbe, Türkiye’de ilk kez uygulanacak özel bir yöntem ile yeni yerine taşınacak.

Yaklaşık 16 milyon TL’ye mal olacak projede türbenin taşınması raylı sistemlerle gerçekleşecek.” açıklamasında bulundu.

Türbenin yaklaşık 250 gün içerisinde taşınmasının hedeflendiğini belirten Baygüven,   şunları söyledi:

“Projede hedeflenen, türbenin bir bütün olarak taşınması ve doğal yapısının zarar görmemesidir. Yer tesliminden itibaren yaklaşık 250 günlük bir süremiz var. Burada asıl önemli olan, bu süre içerisinde en güzel şekilde bizim Zeynel Bey Türbemizin yine aynı şekilde korunarak, yeni Hasankeyf yerleşkesine konumlandırmaktır.”

Türbenin tarihçesi:

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı’nda (1473 M.)  hayatını kaybettiği belirtiliyor. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.