banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Sanlıurfa Haberleri

Abdurrahman Kızılay Hakkın Rahmetine Kavuştu

Kerkük ve Kerkük aşığı milyonlarca insanın yüreği “mum gibi yanıyor” şimdi.

Kerkük türkülerini Anadolu’ya taşıyan, Osmanlımızın yadigârı Kerkük’ü Türk halkının gönlüne yerleştiren bir çınar 12 Aralık 2010 günü Hakkın rahmetine kavuştu. 

 Solunum yetmezliği sebebiyle kaldırıldığı Ankara Özel 29 Mayıs Hastanesi’nden acı bir hoyrat yükseldi son kez.

Ömrünü iyiliğe, iyiliklere adamış soyadını bile bu yardımseverliğinden almış bir halk aşığı daha ebediyete göçtü.

1974 senesinde Türk vatandaşlığına geçerek, 1950’lerin ortalarından beri Kerkük Kızılay’ında gönüllü olarak çalıştığı için kendisine KIZILAY soyadı verilen, Abdurrahman Ömer İbrahim 1938’de Kerkük’ün Musalla semtinde dünyaya gelmiş, ilk ve orta eğitimini Kerkük’te tamamlamıştı.

Çocuk yaşlarda halk müziğine ilgi duyan Kızılay, başta Abduvahit Küzecioğlu, İzzettin Nimet, Reşit Küle Rıza olmak üzere Kerküklü ünlü ustalardan ders almış, Türkiye’de Kerkük hoyrat ve türküleriyle özdeşleşmişti.

İlk türkülerini 1959da Bağdat Radyosunun günde yarım saatlik Türkmen programında okuyan Kızılay, Türkiye’de Altun hızma Mülayim türküsü ile sesini duyurmuştu.

1960 yılında 6 yıl Ankara Devlet Konservatuarı Kontrbas Bölümünde eğitim alan, eğitimini tamamladıktan sonra 1966da Kerkük’e dönen Kızılay, Baas Partisinin iktidara gelmesinden bir ay önce tekrar Türkiye’ye gelmiş ve TC vatandaşlığına geçmişti.

Ancak seneler sonra 2003 Eylülünde baba toprağına adım atabilen sanatçı Kerkük’ün yaşayan efsanesiydi. İsmi Kerkük’le özdeşleşen sanatçı, Kerkük’ü her yönüyle Anadolu’ya taşımış, türküsüyle, hoyratıyla ve kültürüyle Kerkük’le bütünleşmişti.

Ud virtüözü de olan Kızılay, Türkiye’de daha çok, Altın Hızma Mülayim türküsü ile tanınıyor. 2002 yılında bir başka büyük usta Mehmet Özbek ile birlikte yaptıkları Mum Kimin Yanan/ Kerkük Türküleri adlı bir albüm hazırlamıştı.

Kerkük türkülerinin sevilmesinde önemli rol oynayan sanatçıdan unutulmaz türkülerinden bazıları şunlardı:

Esmerim Güzel Esmerim,

 Güler Oynarım,

Yazmalı Gelin Yazmalı,

Evlerinin Önü Boyalı Direk (derleme),

 Her Gün Akşam Olur,

Altın Tabakta Bal Var,

 

Dağlar Başın Alaydım,

 

Baba Bugün Dağlar Yeşil Boyandı,

Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş...

Avrupa’daki birçok ülke ile ABDde de çeşitli konserler veren Kızılay, son olarak Türkmeneli Televizyonunda Dost Bağının Bülbülleri adlı programı hazırlıyordu.

 

72 yaşındaki sanatçı için yarın Ankara’da, Kocatepe Camiinde öğle namazının ardından cenaze namazı kılınacak. Kızılayın cenazesi, Cebeci Mezarlığına defnedilecek.

 

Kendisine Cenab-ı Haktan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyoruz….

 

 

haber: Neslihan Sultan PALA

www.balikligol.com

neslisul07@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.