banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Yeni çipli kimliklerimiz böyle olacak!

Beş yıldır pilot uygulaması Bolu'da devam eden akıllı kimlik kartı projesinde sona yaklaşıldı. TÜBİTAK'ın geliştirdiği akıllı kimlikler, haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. Maliyeti 20 doları bulan akıllı kartlar vatandaşlara bedava verilek. Ancak kayıp veya çalınma durumunda para alınacak.

İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip ve ileri baskı teknikleriyle basılacak akıllı kimliklerin maliyetinin 15-20 dolar civarında olacağını söyledi. Kimliklerin tüm vatandaşlara ücretsiz verileceğini aktaran yetkili, "Fakat kayıp veya çalınması durumlarında ikinci kez talepte bulunulduğunda ücret alınacak." dedi.
Akıllı kimliklerin vatandaşa nasıl verileceğiyle ilgili detaylar da netleşmeye başladı. İlk olarak Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlükleri akıllı kimlik verilmesine uygun hale getirilecek. Müdürlüklerdeki bankolar kaldırılarak ofis sistemine geçilecek.

Mekanı yeterli olmayan müdürlükler daha geniş binalara taşınacak. Her nüfus müdürlüğüne ilçenin nüfus yoğunluğuna göre parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazları konulacak. Gerekli tüm teknik altyapı oluşturulduktan sonra randevu sistemiyle vatandaşlara kimlik verilmesine başlanacak.

Mekanı yeterli olmayan müdürlükler daha geniş binalara taşınacak. Her nüfus müdürlüğüne ilçenin nüfus yoğunluğuna göre parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazları konulacak. Gerekli tüm teknik altyapı oluşturulduktan sonra randevu sistemiyle vatandaşlara kimlik verilmesine başlanacak.

Akıllı kimlik kartı basıldıktan en geç 3 gün içinde posta yoluyla vatandaşların adreslerine gönderilecek. Posta memurları kendilerine gelen kimlik kartlarını elden imza karşılığında vatandaşa teslim edecek.

Eğer vatandaş evde yoksa posta memuru vatandaşın evine ertesi gün bir kez daha gidecek. Söz konusu kişinin yine evinde bulunamaması halinde akıllı kimlik kartı ilgili postanede 15 gün bekletilecek. Bu süre içinde de vatandaş gelmezse kimlik kartı merkeze geri gönderilecek.Yeni kimlik kartının şeklinin ve ebatının nasıl olacağı henüz kesinleşmedi. Türkiye bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), toplam 12 ayrı kimlik kartı üzerinde çalışıyor. Çalışmalar bittikten sonra yeni akıllı kimlik kartının nasıl olacağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da görüşü alındıktan sonra netleşecek.

Yeni kimlik kartları erkek ve kadınlar için tek tip olacak. Yani mevcut kimlik kartlarında olduğu gibi erkekler için mavi, kadınlar için pembe nüfus cüzdanı uygulaması tarihe karışacak. Öte yandan yeni kimlik kartlarında din hanesi ile kişinin medeni halini gösteren bölümlerin olup olmayacağı henüz karara bağlanmadı.

Akıllı kimliğe geçiş kademeli olacak. 2013 yılındaki hedef 2 milyon vatandaşın bu kimliğe geçişini sağlamak. 3 yıl içinde de bütün vatandaşların nüfus kağıtları akıllı kimliklerle değişmiş olacak. Bu yeni kart sadece nüfus kağıdı yerine geçmeyecek. Akıllı çipli olacağı için hemen her işe yarayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.