banner2
Öne Çıkanlar haber Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Ağdaş müzik Kasr El Vatan Sarayı Ceyhanspor

Yeni anayasa platformu Adıyaman da

Yeni Anayasa Platformu ile Bilgi ve Hikmet Derneğinin ortaklaşa düzenlemiş oldukları Anayasa toplantıları paneli Adıyaman Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapıldı.Panele yoğun bir ilgi ve katılımın olduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı ve davetlilerin söz aldığı sivil anayasa paneli renkli,zengin ve çeşitli konuşmalara sahne oldu.Bilgi ve hikmet derneği adına bir konuşma yapan Doç.Dr.Mustafa çevik sivil anayasanın önemi,adalet ve hak konuları üzerine kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra sözü panelistlere bıraktı.

 

Yeni Anayasa Platformu (YAP) tarafından Adıyaman'da düzenlenen 'Katılın-Talep Edin-Anayasamızı Birlikte Yapalım' adlı panelde konuşan Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, mevcut anayasa kendisini devletin sahibi olarak görenlerin maç kazanmasına yönelik organize edildiğini dile getirdi.
Adıyaman Bilgi ve Hikmet Derneği'nin öncülüğünde halk eğitim merkezi salonunda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Ayhan Ogan yaparken, Doç.Dr.Osman Can, Doç. Dr. Ergün Yıldırım,Yazar Ömer Laçiner ve Gazeteci-Yazar Bejan Matur panelist olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Yeni Anayasa Platformu adına Enver Sezgin yaparak,Türkiye'nin bu gün bazı şeyleri konuşabildiğini ve halkı küçümseyen kişilere rağmen yeni Anayasanın halk tarafından konuşulmaya başlanıldığına dikkat çekti.Ortak görüş ve düşüncenin sivil bir Anayasanın yapılması,bu noktada halktan büyük bir katılım ve talebin olmasının dile getirildiği konuşmada birbirinden farklı fikirlerin olması dikkat çekti.  
Panelistlerden Doç. Dr .Osman Can, Anayasa'nın oyunun kurallarının belirlenmesi hadisesi olduğunu belirterek, "Oyunun kurallarını birileri bir şekilde koyuyorsa ve buna göre sürekli olarak bir taraf kazanıyorsa burada ciddi bir problem var demektir.Çok fazla uzağa gitmeye gerek yok; 367 tartışmasını biliyorsunuz.Türkiye'de sistemi, oyunun tarafları kim olursa olsun, kim maç yaparsa yapsın sürekli kazananın belli olduğu bir yapıya sahiptir" dedi.


1876 Anayasasından 1980 Anayasasına kadar olan Anayasa tarihinden bahseden Osman Can, "1950 ile 1960 yılları arasında dünyanın biraz bastırmasıyla kendisini devletin sahibi sanan kişiler birazcık panikledi. Kendisini devletin sahipleri olan kişiler panikleyince bunun üzerine 1960 senesinde darbe gerçekleştirildi. Bu darbe ile oyunun kuralları yeniden tanzim edildi. Oyun nasıl kuruldu?  Bir meclis var ama öyle bir meclis ki, bu meclis Türkiye'nin kaderine hakim olmamalı. Ortaya bir kanun çıkarılsa kanun
hayata geçmesin, darbeciler sebep olduğu bir cumhuriyet senatosu, anayasa mahkemesi vesaire. Hukuk kuralları hepsi baştan sonucu belli olan yargılamalardır. 1980 darbesi sonucu ortaya çıkan anayasanın altında hayatımızı sürdürüyoruz. Ve son anayasa değişikliğine kadar oraların nasıl çalıştığını çok iyi biliyoruz. Türkiye'de toplam 60'ın üzerinde siyasi parti kapatılmış durumdadır. 2008 yılında da anayasayı tek başına değiştirme çoğunluğuna sahip bir partiyi dahi kendince kapatabilme gibi bir oyun kuralları
var. Peki bu oyunun kurallarını kimler koyuyor. Sizler bu oyunun kurallarını koyanlar arasında değilsiniz.Sizler yoksunuz onun için iyi oynayanın kazanabileceği bir oyun değildir. Eğer sizler oyunun kurallarını yazan kişiler arasında değilseniz özgürlükler açısından bir adım dahi ileri gidemezsiniz
" diye konuştu.


Yeni Anayasa konusunda halkın beklentilerini dile getirmesi gerektiğini de aktaran Can konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Anayasa,hukukçular derneğinin tüzüğü değildir.Bunda halkın kararı olmalıdır.Ankara'dakiler ve bu güne kadar kendisini bu milletin efendisi olarak görmüş insanlar artık 'işler değişti' diyebilmelidir.Artık halk konuşuyor ve kendisine ait olanı talep ediyor.Ülkenin her yöresinden gelen taleplerin anayasa haline dönüşmesini sağlamamız lazım.Bu yüzden halkın kırmızı çizgisiz konuşması gerekiyor.Mevcut anayasa çöpe atılacak olan anayasadır.Yeni anayasada ise neyin olmasına ise sizler konuşunca karar
verilecektir.Bu yüzden nasıl bir hayat içersinde yaşamak istiyorsanız, gelecek için beklentileriniz neler ise konuşun ki anayasa bunun üzerine inşa edilsin."
Diğer panelistler ise, sivil bir anayasanın gerekliliklerinden ve öneminden bahsetti.Davetlilerin görüş ve önerilerinin dikkate alınması noktasında panelistlerin duyarlılıkları gözden kaçmadı.Konuşmalar sonunda salonda bulunan davetliler ise yeni anayasa konusunda görüş ve önerilerini sunarken renkli görüntü ve konuşmalara sahne oldu..
Program, Osman Can ve Bejan Matur'un kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

Mahmut Olgun / Adıyaman / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.