banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Viranşehir'de su kuyuları bir bir kapanıyor

Viranşehir ilçesinde tarım sulaması için kazılan sondaj kuyuların büyük bir kısmı, yaşanan su sıkıntısı nedeniyle kapanıyor.

İlçede 3 yıl önce 200 metre kazılan kuyular ile sulama yapılabilirken bu yıl artık 300 metre kazılan sondaj kuyuların da bile yeterli su bulunamıyor. Çiftçiler artık mevcut kuyularını veya yeni kazdıkları kuyuları 500 metre derinliğe ulaştırıyor. 500 metre kazılan kuyularda da sıkıntı yaşanıyor. Derin kazılan kuyularda da su seviyesi derinde bulunduğundan çiftçilere çok pahalıya mal oluyor. Ayrıca bu kuyular da sık sık arıza verdiğinde çiftçilere ek masraflar çıkartıyor.

Sulama sezonunda arıza yapan kuyu yakınlarındaki ekinler zarar gördüğü için sezonu zararla kapattıklarını belirten çiftçiler, bazı yerlerdeki ürünlerinin ise su olmadığından dolayı kuruduğunu söyledi. Üreticiler, masrafları ve elektrik borcunu bile karşılayamadıklarını belirterek yaşanan su sıkıntısının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti.

Viranşehir ilçesine bağlı Germen Mahallesinde çiftçilik yapan Ahmet Çelik, "Su eksikliğinden kaynaklanan arızalardan dolayı sulama yapamayacak duruma geldik. Bir kuyuyu kapatmak zorunda kaldık. Şuanda dereden çok sor şartlarda sulama yapmaya çalışıyoruz. Ürünümüz zararımızı bile karşılayamaz durumda. Benim gibi birçok çiftçi aynı sıkıntıları yaşıyor." dedi.

İlçede arıza yapan kuyu dalgıçlarını kuyudan çıkaran Ömer Basmacı ise, arıza yapan kuyulara yetişemediklerini belirterek, "Günde onlarca kuyu sahibi arayarak kurtarıcı talebinde bulunuyor. İlçede kurtarıcı sahibi olan bütün arkadaşları tanıyor ve görüşüyoruz. Hepsi de yoğunluktan dolayı arızalara ve yetişmediklerini söylüyorlar. Arızalar, su yokluğundan, su eksikliğinden ve elektrik dalgalanmalarından kaynaklanıyor. Birçok çiftçinin de suyu hiç olmadığından kuyu içindeki malzemeleri çıkararak kuyuyu kapatmış vaziyettedir.” şeklinde konuştu.

Bazı çiftçiler ise, “Elektrik sıkıntısından, maliyet fazlalığından ve su sıkıntısından dolayı büyük mağduriyet yaşıyoruz. Baraj suyu da yılan hikâyesine dönmüş vaziyette. Baraj gelene kadar ya tarlayı satarız veya batıya göç etmek zorunda kalırız ." dediler.  (Sabri Acet - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.