banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

vatandaşı mağdur etmeyeceğiz

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, ‘Harran Sur İçi Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında sur içerisinde yer alan evlerin boşaltılması konusunda insanların provokasyona gelmemesini isteyerek, "İl Kültür Turizm Müdürlüğü evinizi başınıza yıkacak, sizleri çadırlarda yaşatacak' gibi söylentiler var. Böyle bir şey yok. Biz asla vatandaşı mağdur etmeyeceğiz" dedi.


Harran'da tarihi yapının korunması, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için TOKİ, Valilik ve Harran Belediyesi işbirliği ile geçen yıl Kasım ayında ‘Harran Sur İçi Kentsel Dönüşüm Projesi' başlatmıştı.


Projenin ardından toplanan İl İdare Kurulu, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda, 4 kilometrelik şehir suru içinde yaşayanların yeni yapılacak konutlara taşınması ve birinci derece SİT alanındaki bölgenin kamu yararı gözetilerek Hazine adına kamulaştırılmasını kararlaştırdı.


Bundan dolayı Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız bir açıklama yaparak, sur içerisinde yaşayan vatandaşların yeni yapılacak konutlara taşınması konusunda provakasyonlara gelmemeleri noktasında uyardı.


Harran'da yapılan çalışmaların gerçekten Harran'ın geleceğine dair ve Harran'ın kurtuluşuna dahil çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Yıldız, "Türkiye'de Harran gibi bir çok ören yeri var ama buralarda halen çalışma başlatılmamış. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Şanlıurfa Valiliği ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Harran'da tarihi dokuyu korumak için bir çalışma başlattı. Burada başlatılan çalışmalar bazı kişiler tarafından provokasyon şekliyle İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nü de hedef gösteriyorlar. İşte ‘İl Kültür Turizm Müdürlüğü evinizi başınıza yıkacak, sizleri çadırlarda yaşatacak' gibi söylentiler var. Böyle bir şey yok. Biz asla vatandaşı mağdur etmeyeceğiz" diye ifade etti.


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile 4 Şubatta Harran'da bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Yıldız, "Burada 320 metrekare bahçesi, 85 metrekarede kapalı alanı olan 400 metrekarelik bahçeli evler yapılacak. Yani bir nevi bağ evleri yapılacak. Ve bu evler 69 Bin TL'ye 20 yıl ödemeli ayda 150 TL'ye satılacak. Biz Harran'da sur içini kurtarmaya çalışıyoruz. Sur dışıyla hiçbir işimiz yok. Harran kalesinin projesi hazır. Bu proje koruma kurulundan çıktığı zaman biz bölgenin 3 katlı yapısı olan Harran'ı korumaya başlayacağız. Ve bu turizme bir katkı olacak" diye kaydetti.


3 Martta 4 kilometrelik Harran surlarını da ihale edeceklerini sözlerine ekleyen Yıldız, "4 kilometrelik Harran surlarını onardığımız zaman 520 tane kümbet evi ayakta tutup tarihi dokuya aykırı olan yapıları kaldırdığımız zaman başta Harranlılar bu işten kazançlı çıkacaktır. Toplu İdare Başkanlığı, Turizm Bakanlığı ve Valilik bu şekilde oraya bakıyorlar. Harran Belediyesi de bu konunun paydaş kuruluşudur. Biz geçen gün bir toplantı yaptık. Vatandaşlara 2. Seçeneği de sunacağız. Orada Milli Emlak'a ait Belediyenin önerdiği 150 dönümlük bir alan var. Bu 150 dönümlük alanda 500 metrekarelik arsalar üretilecek. Vatandaşlara ya TOKİ'den ev alın diyeceğiz yada 500 metrekarelik arsada kendi evini yap şeklinde ikinci bir alternatif sunacağız" diye dile getirdi.


4 şubatta yapmış oldukları 53 evle ilgili uzlaşma toplantısında maalesef herhangi bir anlaşmaya varılmadığını dile getiren Yıldız, "Vatandaşlarımız, ‘1 trilyonda verseniz evimizden çıkmayız' diyorlar. Sur dışında kalan 4-5 mahalle ile bizim işimiz yok. Biz surun içerisindeki 173 tane parsel var. Bunların 132 tanesi özel mülkiyet biz özel mülkiyetleri kamulaştırma kararı almışız. 53 tane mülkiyet sahibini de mahkeme verdik. Diğer bir ödenek geldiği zaman da ikinci bir uzlaşma komisyonumuz toplantı yaparak görüşecektir. Dolayısıyla sur içi mutlaka boşaltılacak. Birinci derece sit alanıdır. Sur içinde oturan insanlarımızın hepsi mahkemelik ve çoğu da sabıkalı olmuş. Bunlar gerçekleşirse kendileri de bu işte rahat etmiş olacaklar" şeklinde konuştu. 

İTALYAN KASABASINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Yıldız, Harran'ın insandan arındırılmasının ardından SİT alanını çevreleyen surların restore edileceğini, daha sonra kümbet evlerin de korunacağını kaydetti. Bölgenin turizmden yeteri derecede pay alması için yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Yıldız, bu kapsamda Harran'ın başta kümbet evleri olmak üzere birçok yönüyle benzerlik taşıyan İtalya'nın tarihi kasabası Alberobello gibi cazibe merkezine dönüştürülmesini hedeflediklerini söyledi. SİT alanının insandan arındırılmasının ardından, Harran'daki kümbet evlerin de Alberobello kasabası gibi boyanıp cazipleştirilmesi ve butik otel olarak ziyaretçilerin konaklayacağı mekân haline getirilmesi planlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.