banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa ABD Haliliye Emir Preldzic 4

Van'da kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun, Mayıs 2015 tarihinden itibaren TBMM 'de kabul edilmesinin ardından, yoğun çalışmalar başlatıldı.

Çalışmaların yürütüldüğü tarihten bu yana 806 adet konut ve 286 adet ticarethanenin incelendiği, yapı tespitlerinde de toplam 302 adet başvurunun yapıldığı ve bunlardan 297’sinin onaylandığı belirtildi.

Öte yandan Kentsel dönüşüm kapsamında tüm belediyeler ve tapu müdürlüklerinin, kanun kapsamındaki vergi ve harçlardan vatandaşları muaf tutacağı da bildirildi.

Konuya ilişkin İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirinin sorularını yanıtlayan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, kentsel dönüşüm çalışmalarında Van halkı ile kamulaştırma sorunu yaşamadıklarını dile getirdi.

806 adet konut ve 286 adet ticarethane incelendi

Deprem bölgesinde yer alan Van’da kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Semerci, “Kentsel dönüşümde temel amacımız vatandaşlarımızın 2011 yılı Van depreminden sonra sağlam yapılarda huzurlu bir şekilde hayat sürmeleridir.  2012 tarihinden itibaren Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, Van’daki yetkili firmalara konuyla ilgili 2012 yılında toplantı yapılmış ve 2012-2015 yılında yetkili firmalara İl Müdürlüğümüzce gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Tüm ilçelerde kaymakamlık binası ve belediye binalarına kentsel dönüşüm afişleri asılmış, ayrıca İl Müdürlüğümüze gelen vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirmeler yapılmış ve Bakanlığımızın hazırladığı kitapçıklar dağıtılmıştır. Kira yardımı başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın evrakları genel müdürlüğe gönderilerek kira yardımının ödenmesi sağlanmıştır. Üniversitemiz ve Ticaret Odalarımızda seminerler düzenlenerek kanun ve uygulama yönetmeliği hakkında vatandaşlarımız bilgilendirilmiştir. Bu güne kadar ilimizde toplam 302 adet başvuru yapılmış olup, konut bazında 806 adet konut ve 286 adet ticarethane incelenmiştir” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüme yoğun ilgi

Çalışmaların yürütüldüğü tarihten bu yana kamulaştırma konusunda sorun yaşamadıklarını dile getiren Semerci, “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Van merkezde kamulaştırma sorunu yaşamadık. Tespit edilen riskli yapılardan sadece 2 riskli yapıda hisselerin açık arttırmayla satışı yapılmıştır. Van halkı kentsel dönüşümü benimsemiş ve son derece ilgi ve alaka göstermiştir. Ayrıca yapılan seminer ve toplantılara yoğun iştirak yapmıştır.” dedi.

Toplam 260 bina yıktırıldı

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 260 binanın yıkımını gerçekleştirdiklerini bildiren Semerci, “Riskli yapı tespitlerinde toplam 302 adet başvuru yapıldı ve bunlardan 297’si onaylanmıştır. Kentsel dönüşüm kapsamında bağımsız bölüm konut sayısı 806 iken bağımsız bölüm ticari sayısı ise 286 adettir. Geri bildirilen ve sistemde bekleyen sayısı 5 iken, tapuya bildirilen başvuru sayısı ise 297 adettir. Kentsel dönüşüm kapsamında toplam yıktırılan bina sayısı 260 adettir. Çalışmalar sırasında toplam kira başvuru sayısı 286 adettir ve bu başvuruların tamamı da onaylanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında toplam yardım miktarı ise yaklaşık 1 Milyon 900 bin TL’dir.” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlar vergi ve harçlardan muaf olacak”

Vatandaşların belirli şartlar altında vergi ve harçlardan muaf olacaklarını anımsatan Semerci,“Kentsel dönüşüm kapsamında tüm belediyeler ve Tapu Müdürlükleri ziyaret edilerek, kanun hakkında bilgi verilmiş ve vatandaşların hangi vergi ve harçlardan muaf oldukları hakkında bilgi verilmiştir. Van’da afet riski altında bulunan yapılar, ‘alan ve yapı bazlı çalışmalar kapsamında’ dönüştürülüyor. Alan bazlı çalışmalar Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ve TOKİ işbirliğiyle yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Erciş’te kentsel dönüşüm çalışmaları

Erciş ilçesinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Semerci, “Erciş İlçesinde tamamlanan ve devam eden riskli alan çalışmalarımız ise; Erciş Belediyesi ve TOKİ’nin ortaklaşa yürüttüğü 1’inci Etap 38 bin metrekarelik bir alanda mevcut yollar da dâhil çalışmalarımız sürecektir. Yaklaşık 1 hektarlık alan belediyeye ait olup tapu devirleri gerçekleşmiştir. Tapu devri yapılmamış alan yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alandır. Tapu devri yapılamamasının sebebi genellikle büyük arsa sahipleri ile anlaşma sağlanamamış olması ve anlaşma sağlanan hak sahiplerinin ise veraset, intikal, vekâlet gibi evraklarını tamamlayamadıkları için yapılamamıştır. 1’inci etapta dağıtılan dükkân sayısı 348 adettir.  Dağıtılmayan  dükkân sayısı ise 47 adettir. Aynı etapta dağıtılan ofis sayısı ise 103 adettir ve bunlardan kalan ofis sayısı da 41 adettir. 1’inci etapta bulunan kişiler ile sonradan yapılan görüşmeler neticesinde yaklaşık yüzde 80 oranında anlaşma sağlanmış, dosyaları hazırlanmış ve TOKİ Başkanlığına onaya gönderilmiştir. ” dedi.

Belediye 56 bin metrekarelik mülkiyetini TOKİ’ye devredecek

Semerci devamla, “Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı içerisinde, 1 adet 2 bin 500 kişilik cami, 1 adet Kültür Merkezi ve Belediye Hizmet Binası TOKİ’ce yapılacaktır. Belediye, bu yapıların yapımı karşılığı proje alanı içerisinde bulunan yaklaşık 56 bin metrekare mülkiyetini TOKİ’ye devredecektir.” İfadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından takip edilen alanlar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın takip ettiği çalışmalar hakkında da bilgi veren Semerci, “Bakanlığımız tarafından takip edilen 10 etaptan 1’inci etapta bulunan 50 parselden 12 parselle anlaşma sağlanmıştır. Bakanlığımız adına vatandaşlarla uzlaşma yapılması için BNR Kentsel Dönüşüm ve Planlama tarafından yapılmaktadır. Proje aşamasında vatandaşlara sahip oldukları arsa oranlarına göre teklif sunularak Bakanlık adına anlaşma sağlamaktadır.”  İfadelerini kullandı.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.