banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Van'da ekmeğe zam yok

Un fiyatlarının ve mayanın yanısıra işçi maliyetlerinin de yükseldiğine dikkat çeken Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası, buna rağmen kentte ekmeğe zam yapmayacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkan Yardımcısı Şakir Engür, maliyetlerin yükselmesine rağmen yıllardır en ucuz ekmeği sattıklarını ileri sürerek, ekonomik anlamda durumlarının kötüye gitmeyeceği sürece, zam konusunun gündemde olmayacağına işaret etti.

“Ekmek fiyatlarında bir zam söz konusu değildir”

Türkiye genelinde birçok ilde ekmeğe 25 kuruş zam yapıldığını belirten Engür, “Şu an ekmek fiyatlarında bir zam söz konusu değildir. Türkiye’de bir çok ilde ekmeğe 25 kuruş zam yapılırken Van’da ekmeğe zam yok. Ama önümüzdeki günlerde şartlar gerektirirse zam durumu konuşulabilir. Tabi şu an için kesin konuşamayız. Fırıncılara maliyet noktasında bir zam oldu. Maliyetler yükselirken, fırıncıların kâr oranı da düştü. Buğday fiyatları çevrede konuşulduğu gibi geçen yıla oranla aynı fiyatta değildir. Gerçekten fiyatlarda bir artış mevcuttur. Geçen yıl unun torbasını 50-55 lira arası alırken, bu yıl torbasını 70 liraya alıyoruz. Ayrıca buna karşılık maya ve işçi maliyetide yükseldi. ” dedi.

“Ekmeğin gramajı düşürülemez”

Engür, “Maliyet artığı sürede zam da yapılmadığında halk arasında ekmeğin gramajının düşürüldüğü anlaşılmaktadır. Özellikle kentteki fırıncıların fedakar davranması bu izlenimi vermesin. Bugün il genelinde ekmeğin gramajı 250 gramın altına düşürülmesi mümkün değildir. Fakat ileriki günlerde şu an artmakta olan maliyet daha da artarsa ve bizim kâr oranımız ciddi anlamda düşerse, bunu fiyat anlamında yansıtmak da mümkün olmaz ise bu konu yerel yönetimle konuşulur. Yerel yönetimlerin izniyle ve ancak halkında bilgisiyle gramaj düşürülebilir.  Bu noktada 30 ile 50 gram düşürülebilir ve bu anlamda üretici rahatlamış olacaktır.” diye konuştu.

Yıllardır en ucuz ekmeği Vanlı fırıncıların sattığını ileri süren Engür, “Geçmişten bu yana Türkiye'nin en ucuz ekmeğinin Van’da olduğunu iddia ediyoruz. Bu durum bugüne kadar birkaç fırın arasında bir rekabet olmuş olsa da  tabi bu rekabette fiyatın düşürülmesi noktasında olmuştur. Bunun dışında Van'daki fırıncılar fiyat noktasında sürekli fedakarlık yapmıştır. Bu anlamda kâr oranını düşürmüş ve halkımıza yansıtmamıştır. Bugün Van ile Aydın ve yahut Van ile Denizli'nin ekmek tüketimi bir değildir. Örneğin; Aydın ilinde bir baba 4 nüfuslu evine iki ekmek alıyorken, Van’da bir baba 4 nüfuslu ailesine  10 adet ekmek alıyor.” şeklinde ifade etti.

Önümüzdeki günlerde zam konuşulur mu?
Engür son olarak, “Bu durum Türkiye’deki şartlara bağlıdır. Türkiye şartları aylık olarak değişmektedir. Yarın bir sıkıntının olup olmayacağını bilemeyiz. Bu noktada yarın ekonomik anlamda bir kriz olacaksa, bakarsınız ekmek yüzde 100 zam oldu. Fakat bu konuyu bugünkü şartlar üzerinde konuşursak, ilimizdeki fırınların gündeminde zam yoktur.” ifadelerini kullandı. (Sedat Karatay, Yılmaz Sönmez- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.