banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Suriye Haliliye ABD

Urfa'daki fırınlardan kredi kartı ile ekmek alına bilinecek


Haber: Umut DELİ
1 Ocak 2016 yanı yeni yılla birlikte yeni yasalarında hayata geçeceği Türkiye’de en garip olay ise Şanlıurfa’da yaşanacak. 1 Ocak 2016 itibariyle ekmek fırınlarında post makinası mecburu olunup ekmekler kredi kartı ile alına bilinecek.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in ekmeğe zam olmayacak açıklamasının ardından görüşlerine başvurduğumuz Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı önemli açıklamalarda bulunarak yeni yasayla birlikte yeni yasalarında fırıncılar odasına sağlanması için Ankara’da görüşmelerde bulunacaklarını aktardı.

“ YENİ YASADA ASGARİ ÜCRET YER ALACAK”

Fırıncılar Odası tarafından ekmek fiyatlarının belirlenmesinde azami fiyat yani en yüksek fiyat olarak belirlenen kanunun değiştirilip sadece asgari ücret fiyatının odalar tarafından belirlenmesi ve rekabetin kalkması için Ankara’da Bakan Faruk Çelik ve Milletvekilleriyle görüşeceklerini belirten Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı: “ Biz önümüzdeki hafta içerisinde bizlerde Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği olarak Ankara’da Bakanımız ile Millet vekillerimizle görüşmelerimiz olacaktır. Burada özellikle fırıncılar üzerinde olan Esnaf Sanatkarlar Kuruluş kanunun 62. Maddesinde yer lan ücret tarifeleri konusu, ücret tarifelerinde belirtilen yasamızda ücret tarifelerinde alacağımız, aldığımız odanın belirlediği ücret tarifelerinde azami fiyatları bildirir. Biz azami fiyatları bildirdiğimiz için burada haksız rekabet halt safhaya ulaşıyor. Oysa biz Bakanımızla, Milletvekillerimizle bunu görüşüp yeni yasa taslağında hazırlanacak olan anayasa paketinde bunu azami değil de asgari olarak belirledikten sonra haksız rekabetinde önüne geçilmiş olacak. Bizim çalışmamız bu yöndedir, zam mevzuatımızdan önce en önemli konu ücret tarifeleri belirler iken azami hadleri değil de, asgari hadleri belirlemek olacak.” Dedi.

“BAZI KONULARDA GELİŞME OLURSA EKMEĞE ZAM OLMA İHTİMALİ YÜKSEK”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in açıkladığı ekmeğe zam yok cümlesinin sadece un fiyatlarından değerlendirme yapılarak zam olmadığını belirten Başkan Karaatlı, eğer ki Fırıncı esnafının giderlerinde değişme olması halinde zam gelmesinin de kaçınılmaz hale geleceğini aktaran Başkan Karaatlı: “ İlimizin medarı iftiharı olan Bakanımız ilimizin de Milletvekili Faruk Çelik, Spekülatif bir haber yapıldı, olay bir zam olayı değil. Federasyon Başkanımızın kendisine nezaket ziyareti var idi. Burada buğday fiyatları, buğday konusu ve un konusu görüşüldü. Un fiyatlarından değerlendirme yapılarak ekmeğe zam yok denildi. Spekülatif bir haber olamaz yani ateş yanmayan yerden duman çıkmaz. Nihayetinde bir söylenti var ise demek ki ortada bir şeyler vardır. Örneğin işçi ücretlerinin, asgari ücretlerinin artma durumu söz konusu. “ Diye konuştu.

“FIRINLARAN KREDİ KARTI İLE EKMEK ALINA BİLİNECEK”

1 Ocak 2016 itibariyle yeni yasa ile Fırınlardan post makinası kullanma şartıyla beraberinde ekmeklerinde kredi kartı ile alına bilineceğini belirten Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı: “Bunun yanında stopajıdır, gelir vergisidir, 2016 Ocak 1 den itibaren yazarkasa ve posta geçiş gündemimizde var ki yasallaşmış. 1 Ocaktan itibaren bizim esnafımız kesin kez hepsi kullanmaya başlayacak. Bunların hepsi giderdir, yakım ve yakıt masrafımız var artıyor bir hayli. Yani sadece unla bitmiyor eğer unla bitmiş olsa tamam ekmeğe zam yok, gerçi gündemimizde herhangi bir zam konusu da yok. Ancak bu gibi girdiler anlattığım gibi giderse zam illaki kaçınılmaz olur, eğer bunlar yerinde sayar ise zaten gündemimiz de olmayan bir konu zam konusu. Eğer bunlarda değişik bir konu olursa zamda kaçınılmaz olacaktır. Zam gelse de fark eden bir fiyat olmaz, biz Şanlıurfa olarak düşüncemiz yine fiyat konusunda değil de gramaj ayarlamasına gitmeyi düşünüyoruz. Pek fazla yani vatandaşı rahatsız edecek bir durum sanmıyorum. Artık pos makinası ile kredi kartı ile yeni bir döneme geçiliyor 1 Ocak itibariyle başlıyor. Hem esnafımız açısından faydalı, hem vatandaşımız açısından faydalı olacak bir olay. Tabi her şey zamanla yani ilk başta sıkıntı olacaktır ama zamanla alışılacağına da inandığını” Aktardı.

ARTIK, KAYIT DIŞI ESNAF KAYIT ALTINA ALINACAK

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediye ve İlçe Belediye Başkanları ile kayıt dışı esnafla mücadele noktasında hummalı bir çalışılma başlatıldığını da hatırlatan Başkan Karaatlı: “İkili ilişkilerimizde olsun, büyükşehir gerek ise merkez ilçelerimizle sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Özellikle dün Eyyübiye Belediye Başkanımız ve birim amirleriyle güzel bir görüşme gerçekleştirdik. Hem esnafımızın hem de Fırıncı esnafımızın ve de diğer esnaflarımızın da bir hayli kayıt dışı olan esnaflarımızın üzerinde titizlikle çalışmaları olacak. Özellikle yılbaşına kadar bu kayıt dışı olan esnaflarımızın birçoğunun kayıt altına alınmış olacak. Buda denetime tutulup kayıt altına alındığı zaman kim nerede ne yapıyor? Kim ne şekilde çalışmalar yapıyor? Bilgimiz dahilin de olacağı için hem vatandaş açısından, hem esnaf açısından haksız rekabetinde önüne geçilerek güzel bir çalışma olacak.” diye konuştu.

Urfanatik

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.