banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Haliliye Türkiye Sanlıurfa Haber

Urfa Ekmeğinin Analizler Temiz Çıktı

konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi; Bakanlığımız tarafından yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” kapsamında yer alan hükümlerin uygulanmasına yönelik olarak, İlimizde yöresel tabirle “Tırnaklı Pide”, “Açık Pide” ve “Kabartma Pide” olarak taş fırınlarda geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerde katkı maddesi olarak karbonat kullanımı konusu tartışması kamuoyunu meşgul etmekte ve bu konuda İl Müdürlüğümüze bilgilendirilme isteği ve basın yoluyla paylaşımı konusunda talepler gelmektedir.
04 Ocak 2012 tarih ve 28163 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 6.maddesinde “(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.” denilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği eklerinde yer alan ve Ülkemizde üretilen bazı geleneksel ürünler ve bunlarda kullanılması yasaklanan gıda katkı maddeleri bölümünde pide ve bazlama gibi gıdalarda karbonat kullanımının yasaklandığı belirtilmektedir. İl Müdürlüğümüzce piyasa kontrolleri amacıyla alınan ekmek ve ekmek çeşitleri numunelerinde yasaklı katkı maddeleri tespitine yönelik yapılan analizlerde karbonat kullanımı ile ilgili herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamış olup tespiti halinde gerekli yasal işlem başlatılacaktır.
Gıda güvenilirliği, halk sağlığının korunması ve tüketici menfaatlerinin korunmasına yönelik hizmetlerimiz aralıksız devam edecektir. Vatandaşlarımızın gıdaya ilişkin her türlü öneri veya şikâyetlerini Alo 174 Gıda Hattına bildirmeleri sosyal sorumluluk açısından önem arz etmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.