banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Ağdaş müzik Ceyhanspor Kırsal Argıncık Mahallesi Caner Koca

Tüketim ayinine dönüştürülmesin

Anneler Günü nedeni ile, bu günü hedef alan tüketimi özendirici reklamları değerlendiren Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu; "En yüce duygulardan anne sevgisinin Anneler Günü ile "tüketim ayinine" dönüştürülmemesini ve kapitalizme hizmet edilmemesini diliyoruz." dedi.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili şu açıklamada:

Anneler Günü'nün yaklaşmasıyla medyada pirinç satıcısından mücevherciye kadar herkes, anneler için en güzel hediyenin kendilerinde olduğunu iddia etmeye başlamıştır. Bu reklamlarda kullanılan dil, insanların bilinçaltına hükmederek anne sevgisini göstermenin tek yolunun tüketim yapılarak sağlanacağıdır.

Anneler Günü, anne sevgisinin bir güne sığdırılamayacağı gerçeği bir tarafa kapitalist sistemin de desteği ile toplumun çoğunluğu tarafından sembolik değerine istinaden kabul görmüş özel bir gündür. Ancak, her kutsalı sömüren tüketim kültürü, bu kutsalı da ucuz reklamlara ve sınırsız kazanç sevdasına alet etmektedir.

Günümüzde Anneler Günü dendiğinde, özellikle çocuklar başta olmak üzere, herkesin aklına kayda değer parasal karşılığı olan bir hediye almak gelmektedir. Sanki bir kişi annesine en değerli hediyeyi alınca ona olan sevgisini en iyi biçimde kanıtlamış ve vazifesini yerine getirmiş kabul edilmektedir.

Anneler Günü için,  2006 yılında 356 Milyon TL, 2007 yılında 429 Milyon TL, 2008 yılında 528 Milyon TL 2009 yılında 590 Milyon TL harcama yapılmış; her yıl artarak devam etmiştir. Yapılan alışverişlerin borçlanma ile yapılması, milyonlarca kredi kartı borçlusunun ve haciz tehlikesi altında kişinin bulunduğu ülkemizde durumun vehametini artırıcı etki oluşturmaktadır. Bu nedenle alışverişe ve borçlanmaya teşvik edilen uygulama ekonomik gerçeklerimize de aykırıdır.

Buna karşın, Anneler Günü'nden hemen önce fiyatlarda nasıl bir artış olduğu ve böylesi özel günlerde satışların nasıl da ihtiyaçların çok üzerine çıktığı görülünce, bu günün "annelerin" mi, yoksa "satıcıların" mı olduğu konusunda ciddi şüphe oluşmaktadır.

Anneler, Babalar, Sevgililer ve sair özel günler; insanın hayatındaki değerlilere ithaf edilmiş sembolik günlerdir. Ancak her şeyi maddeye indirgeyen tüketim kültürü, bu duyguları da "hediye" şeklinde maddileştirmekte ve tüketilen bir meta haline getirmektedir. Bu yönelim insan doğasına aykırıdır.

Tüketiciler Birliği, tüketicileri bu gün dolayısıyla, hem annelere, hem çocuklarına bedel ödetecek gereksiz harcamalarda bulunmamaları ve zam fırsatçılarına fırsat vermemeleri yönünde uyarıyor ve tüketim özgürlüğüne davet ediyor. Anneler Günü'nün anlamı, gizli bir elin almaya zorladığı hediyeye indirgenmemelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.