banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

TBMM yeni vekillerin yemini için için açıldı

TBMM, seçimden sonra oluşan yeni meclis üyelerinin yemin töreni için toplandı. En yaşlı sıfatıyla CHP milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanan TBMM, Baykal'ın açılış konuşmasıyla çalışmalarına başladı.

Saat 15.00 sıralarında TBMM'ye gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yemin törenini Cumhurbaşkanlığı locasından izliyor.

Konuşmasında siyasi kutuplaşmanın sona erdiğini belirten Baykal, Şimdi yeni bir meclisle karşı karşıyayız. Bunu işletmek zorundayız. Elbette uzlaşma temelinde hukuk ve yurtseverlik olacaktır. Siyasi partilerin temel ilkeleri barış içinde yaşamak olacaktır. Demokrasi çoğulcu bir güç yanının ortaya çıkmasıyla gerçekleşir." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından geçici başkan olarak ilk yemini Deniz Baykal yaptı. Baykal'ın yemininden sonra engelli olan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun'un yemin etmesiyle devam etti. İllerinin alfabetik sırasına göre 550 vekilin yemin edeceği törenin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor.

Yemin törenin ardından TBMM'nin 26. Başkanın seçileceği 10 günlük sürece geçilecek. İlk 5 günde adaylık başvuruları alınacak, ikinci 5 günde ise oylama turlarına geçilecek.

Meclis Başkanlığı'na aday olmak isteyen vekillerin, bugünden başlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'e kadar başvurularını TBMM Başkanlık Divanı'na yapmaları gerekiyor. Başvuruların tamamlanmasının ardından Başkanlık seçiminin ilk turu 28 Haziran Pazar günü yapılacak.

Gizli oyla yapılacak seçimde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 367, bu orana ulaşılamaması durumunda üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 sayısı aranacak. Üçüncü oylamada adaylardan biri 276'ya ulaşamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy alan aday başkan seçilecek.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.