Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_9aglk0hdc0k3657ibnq01v3pq2, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Şehitler anıtı kaldırılacak haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Şehitler anıtı kaldırılacak

Şanlıurfa Belediyesi kentte trafiği rahatlatmak amacıyla, Dünya Savaşı’na katılan Urfalı şehit ve gaziler anısına Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey tarafından 1917 yılında Hükümet binası önüne yaptırılan ve daha sonra şimdi ki Vilayet kavşağına nakledilen Harb-i Umumi Şehitleri Anıtı’nı yerinden kaldırmayı planlıyor. Anıt kesme taştan 8,5 metre yüksekliğinde, yuvarlak bir kaide üzerine kare gövdeli olup, yukarıya doğru daralan biçimde yapılan Harb-i Umumi Şehitleri Anıtı, trafiği rahatlatmak için yerinden kaldırılması düşünülüyor

Şehirde trafiği rahatlatmak amacıyla  ‘Kent İçi Trafik ve Toplu Taşıma Ulaşım Mastır Planı’nı devreye koyan Şanlıurfa Belediyesi, trafiği rahatlatmak amacıyla aralıksız olarak çalışmalarına devam ediyor. Şanlıurfa Belediyesi’nin gündeminde bu defa ise, Vilayet kavşağında bulunan Harb-i Umumi Şehitleri Anıtı var. Araçların kavşaktan sağa-sola dönebilmelerini rahatlatmak isteyen Şanlıurfa

Belediyesi, Harb-i Umumi Şehitleri Anıtı’nı kaldırmak için Anıtlar Kurulu’na müracaatta bulundu.

Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Emin İzol, bu anıtı kaldırmak için Anıtlar Kurulu’na başvurduklarını belirterek, “Anıtlar kurulu kararını 2-3 güne kadar açıklayacak. İzin çıktığı takdirde bu anıtı oradan kaldırıp Anıtlar Kurulunun belirlediği bir alana nakledeceğiz.  Vilayet kavşağındaki anıtın kalkması durumunda o bölgede trafik baya bir rahatlayacak. Araçlar sağa sola daha rahat dönebilecekler. Ayrıca o bölgedeki refüjleri ve otopark düzenlemelerini de yapacağız. Yapacağımız bu düzenlemelerle birlikte o bölgede trafik çok rahatlayacak” dedi.

 

“KADRİ ERDOĞAN CADDESİ OTOBÜSLERİN SON DURAKLARI DEĞİL

Halk otobüsleri şoförlerinin Kadri Erdoğan Caddesi’ni son durak olarak algıladıklarını vurgulayan Emin İzol, “Esasında son durakları orası değil, orada otobüsler yolcusunu indirecek ve diğer yolcusunu alıp devam edecek. Maksimum bir araba orada 1 dakika bile beklemeyecek. Ama şuanda birçok otobüs orada 3-4 dakika bekliyor. İnşallah kart sistemine geçildiğinde oradaki yoğunlukta azalacak” diye ifade etti.

“EKİMDE 275 ARACIMIZ ‘AKILLI KART’ UYGULAMASINA GEÇECEK”

“Kart uygulamasına geçebilmemiz için sözleşmemiz bitti” diyen İzol, “İki aracımıza bu kart sistemini monte ettik. Bunu hem halkımıza hem de otobüs sahiplerine göstereceğiz. Ekim ayı içerisinde 275 aracımızda akıllı kart uygulamasına geçecek. Akıllı kart sistemine geçildiğinde Vilayet-Balıklıgöl arası çalışan otobüsler ücretsiz bir konuma gelecek” şeklinde konuştu.

 

Öte yandan, Vilayet Kavşağı’nda bulunan Harb-i Umumi Şehitleri Anıtı’nın kuzey cephesinde, “Bu hacer samit değil, iklil-i cihadı ekberdir 1335” (Bu taş sessiz değil, büyük bir savaşın tacıdır 1917); Bunun altındaki kitabede de “Harb-ı Umumi şühedaya Fatiha 1330–1332` (I. Dünya Savaşı şehitlerine Fatiha 1912–1914) yazılıdır. Anıtın güney cephesinde ise üzerinde “Cây-ı cihâda giden erlere nusret ola 1334” (Cepheye giden erlere yardım ola 1916); altında ise “Harb-ı Umumi şühedaya Fatiha 1330–1332` (I. Dünya Savaşı şehitlerine Fatiha 1912–1914) yazılıdır. Anıttaki bu kitabeler Urfalı Hattat Ahmet Vefik (Lobut Ahmet) Efendi tarafından yazılmıştır.

Orhan Koyuncu / Sembol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.