banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Cenk Mardin Haliliye


 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın katılımıyla Şanlıurfa Genişletilmiş Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı yapıldı.

 

Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Bakan Bağış ve Vali Okutan’ın yanı sıra, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu ile vali yardımcıları, kaymakamlar, daire amirleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa’nın jeopolitik olarak önemli bir yerde bulunduğunu ve Suriye ve Irak ile çok yakın ilişkiler kurduklarını belirterek, “HHIOUIIIIIIIUIloloem Suriye ile hem Irak ile çok yakın ilişkilerimiz var. Ya onlar buraya geliyor ya da bizden biri oraya gidiyor. Oralarla biz aynı kültürün aynı coğrafyanın aynı dünyanın insanlarıyız ama bizim taraftaki fark daha çok Avrupa birliğiyle olan yakınlığımız, belki Avrupa’yla olan bütünleşme gayretimiz şeklinde öne çıkıyor. Dolaysıyla bizim için ortadoğu ülkesi olan Suriye’nin sınırından bile bakıldığında Avrupa ile entegre olmak çok önemli bir yaklaşım, çok önemli bir duygu. Buradan bakınca hem Türkiye ile ilgili hem de Şanlıurfa’yla ilgili ümitliyiz. Türkiye’nin bu yeni döneminde Şanlıurfa’nın çok önemli bir omuz vereceğine inanıyoruz. Eksiklerimiz var bu eksikliklerimizi de hızla tamamlama amacındayız. Ben bu duygularla tekrar hoş geldiniz diyorum. Bu toplantılar Şanlıurfa’nın Türkiye’nin yeni konumunu tanımlamada, anlamada ve Türkiye’nin yeni konumuna katkıda bulunmada çok önemli rollerinin olacağına inanıyorum. Bu toplantının ilimize yeniliklere güzelliklere vesile olmasını diliyorum” dedi.

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, “Kültürler şehri peygamberler şehri Şanlıurfa’da; Türkiye’nin geçmişinin şekillenmesinde bu kadar emeği olan bir ilimizde, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bir toplantıyı sizlerle yapmaktan çok memnuniyet duyuyorum” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şanlıurfa Valiliği 2010 yılında bu kurulu 3 kez topladı. Şanlıurfa’daki toplantıya ilk kez katılıyorum. Bu kurulumuz 81 ilimizde de faal hale geldi. 81 ilimizde Avrupa Birliği uyum konusunda bütün ilgili kurumlarımızın temsilcilerinden oluşan belediye başkanlarımız sivil toplum kuruluşlarımızın odalarımızın akademisyenlerimizin rektörlerimizin uygun gördüğü çalışma arkadaşlarının katılımıyla Avrupa Birliği konusunu tartışılabileceği yeni bir platforma kavuştu. 81 ilimizde Avrupa Birliğinin Türkiye’ye olası katkıları Türkiye’nin Avrupa Birliğine olası katkıları tartışılacak ve ortak bir akıl platformu oluşturabilecek bir mekanizmaya kavuştuk ve bu sayede Anadolu’nun her bir köşesinde farkındalık oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim şöyle bir yaklaşımımız var; Türkiye Avrupa Birliğine üye olduğu zaman sadece hükümet bir kulubün üyesi olmayacak, sadece Ankara Avrupa birliği üyesi olmayacak, Türkiye’nin bütün sektörü iktidarı, muhalefeti, sivil toplumu, akademik çevresi, medyası, doğusu batısı, genci yaşlısı, askeri sivili, her bir bireyi Avrupa Birliği standartlarında bir yaşam sürecek ve herkesin hayatında çok önemli değişiklikler olacak. Bu kadar önemli bir projeyi hiçbir kurumun, hiçbir bakanlığın, hiçbir kamu kuruluşunun tek başına üstlenmesi ve şekillendirmesi doğru olmaz. Onun için herkesin görüşüne, katkılarına açık olmamız gerekir. Çünkü Avrupa Birliğiyle müzakerelerimizde sadece siyasi konuları tartışmıyoruz. Kimi gün yediğimiz yiyecek ve içeceklerin hijyen standartları, kimi gün maliyemizin uyguladığı vergilendirme politikaları, kimi gün havadaki tenefüs ettiğimiz farklı maddelerin oranlarını, kimi gün belediyelerimizin uğraşı alanına giren katı atıkla ilgili yapmamız gerekenler, su arıtmasıyla ilgili yapmamız gerekenler, kimi gün siyasi konuları da konuşuyoruz ve şöyle bir geriye dönüp baktığımız zaman Türkiye’nin AB sürecinin çok değiştiğini görüyoruz. Siz bu bağlamda Urfalılar olarak ne demek istediğimizi çok iyi anlarsınız; Urfa bir bağımsızlık örneği vermiştir. 11 Nisan 1920 günü Türk bayrağını Urfa kalesine çektiğiniz zaman kıyamete kadar hep dalgalansın dualarıyla yaptınız. Tabiî ki biz Avrupa Birliği sürecinde kendi kültürümüz ve değerlerimizi koruyacağız ama Avrupa birliği sürecinde o değerlerimizi korurken bir yandan o şanlı bayrağımızın dalgalanmasını sağlayacağız. Öte yandan bu topraklar üzerinde yaşayan halkımızın daha iyi standartlarda yaşamasını sağlayacağız. İşte Urfa bütün farklı inançların ve medeniyetlerin özü olan Hz. İbrahim’in doğduğu şehirdir. Urfa’yı dışarıda bırakan bir Avrupa birliğinin gelecek perspektifi olamaz. Urfasız bir Avrupa birliği çok yavan kalır” dedi.

 

Bakan Bağış, artık her ilde Avrupa Birliğinden sorumlu bir Vali yardımcısının olduğunu ifade ederek, “Koordinasyon kurullarımız var bu kurul toplantılarda Avrupa birliği fonlarından nasıl yararlanabiliriz. Urfa AB fonlarından nasıl yararlanabiliriz ve şehrin alt yapı üst yapı sorunlarında nasıl kullanabiliriz. Sadece merkezi yönetimler değil, yerel yönetimlerin de katkısı olacak onlara daha fazla görev düşmektedir. Şanlıurfa’ya baktığımız zaman 40’a yakın projeyle Avrupa birliği fonlarından yararlandığını görüyoruz. Başarılı projelere sadece Urfa’ya 8,5 milyon avro fon ayrılmış” diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

“Okul Öncesi Eğitimde Urfa’nın Çok Ciddi Bir Sıçrama Yaptığını Görüyorum”

Hibe programları çerçevesinin önceliklerinden birisi okul öncesi eğitim olduğunu vurgulayarak, “Ki Sayın Valimiz Nuri Okutan’ın bu konuda muazzam bir performansı var. Kendisini hem Siirt’te hem Sakarya’da, hem de Trabzon’da bu konuya ağırlık verdiğini biliyorum. Kendisini yakından takip eden bir kardeşi olarak da Şanlıurfa’nın çok şanslı olduğunu görüyorum. Avrupa Birliği fonlarını da birleştirerek bu azimle ve bu kararlılıkla okul öncesi eğitimde Urfa’nın çok ciddi bir sıçrama yaptığını görüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor” dedi.

 

Şanlıurfa Avrupa hibe programlarından faydalanan illerin içerisinde ilk yüzde 20’ye girdiğini belirten Devlet Bakanı Egemen Bağış, “Bu çok önemli bir başarı ve emeği geçen herkesi Valimizi, belediye başkanımızı, Vali yardımcılarımızı, rektörümüzü, oda başkanlarımızı kutluyorum. Bu rakamları daha fazla arttırmamızı; bunlar Türkiye’nin hakkı olduğunu, Türkiye’nin hakkı olan, Türkiye’nin soğuk savaş döneminde bile belki de özgür dünyanın en zor cephesinde koruduğu Avrupa’nın borcudur. O hibeler bize verilmiş herhangi bir fiyat değildir. Şu anda Avrupa Birliği projelerden Şanlıurfa’nın 25 büyük çaplı projesiyde pilot bölge olması tesadüf değildir. Bu sizin bu konuyu çok iyi kavradığınızı gösterir. Tabi ki daha da arttırmak gerekir. Bu konuda her zaman yardıma hazırız. Bundan sonraki süreçte Urfada ve bölgede Avrupa birliği sürecinin daha iyi algılanabilmesi için her türlü eğitimi vermeye de katkı sağlamaya da devam edeceğiz. 2011 de daha yeni projelerle daha ileriye gitmeye çalışacağız. Bana göstermiş olduğunuz konukseverlikten dolayı hepinize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Egemen Bağış’ın konuşmasının ardından toplantıya katılanlar Bakan Bağış’a AB ve AB Projeleriyle ilgili sorularını ve görüşlerini aktardılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.