Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_klcvr06it75kikoa1f1q8mknr0, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Şanlıurfa'da Başörtüsü eylemi; Başörtüsü Özgürlüktür haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Şanlıurfa'da Başörtüsü eylemi; Başörtüsü Özgürlüktür

Şanlıurfa Ahmet Bahçıvan iş merkezi önünde, ellerinde, ‘’Zulüm varsa direnişte var’’,  ‘’Başörtüsü inancımın gereğidir’’, ‘’Ne ayrıcalık, ne ayrımcılık Hakkımı istiyorum’’, Sorunuma ders merkezli değil, Hak merkezli yaklaş’’, Kadına karşı en büyük şiddet, başörtüsü yasağıdır’’ dövizleri taşıyan stk temsilcileri Atatürk bulvarı caddesinden yürüyüş yaparak Ahmet bahçıvan iş merkezi önüne geldiler.


Şanlıurfa'da, Eğitim Bir-Sen üyesi öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni kılık ve kıyafet yönetmeliğinde başörtüsü yasağını devam ettirmesini düzenlenen yürüyüş ile protesto etti. Ahmet bahçıvan işmerkezi önünde bir  açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube başkanı İbrahim Çoşkun şöyle konuştu, ‘’Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı hala kullanmamızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihniyetlerinin hayatımıza hala yön vermesini protesto etmek için, bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırmak için buradayız. ‘’ Dedi.

 

Özgürlük Diyoruz,

 

Çoşkun, ‘’Biz gerçek anlamda ‘’Özgür bir toplumda’’ düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginlik olduğuna inanıyoruz. Bunun İçin bir hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özğürlük istiyoruz.’’ Dedi.

 

Eşitlik Diyoruz,

 

Çoşkun, ‘’ Biz eşitlikten, insanların kategorize edilmemesini; başarılı olmak için bir fırsat ve imkanların herkese eşit bir şekilde sunulmasını anlıyoruz. Devletin bütün vatandaşlarının meşru haklarını iade etmesini, özde ve sözde vatandaş ayrımına biran önce vermesini istiyoruz.’’ Dedi.

 

Adalet Diyoruz,

 

Çoşkun, Biz adaletin, ödül ve ceza dağıtımıyla ilgili olduğuna, bunun içinde her insana hak ettiği şeylerin verilmesini, gerektiğine inanıyoruz. Biz adaletin sadece maddi olgularla sınırlı olmağını düşünüyor; adaletin de, özgürlük ve tüm insan hakları gibi dağıtılmamasının mümkün olduğunu biliyoruz. ‘’ Dedi.

 

Çoşkun, ‘’ Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanlar en çok kadınlar ve çocuklar olmuştur. Bütün kirli hesaplar en çok onları vurmuştur. Onlarca yıldır; din, siyaset, gelenek, modernlik, din, devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuızun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Karanlık, kibirli güç odakları çıkarılarını korumak için zorunlu gördükleri çatışma için, inancımızı kavgalarının ortasına atmaktan çekinmelidir.

Devlet, şiddet gören kadını koruyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMM'ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor. Anayasa'da bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik, hatta genelge gibi Anayasa'ya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa'da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok satılıyor. Artık yeter, Aklımıza, ruhumuza giydirilmeye çalışılan deli gömleklerine hayır diyoruz.  Sayın Başbakan, ''Hiç kimse, iç düşmanlar ihdas ederek milletin hukukunu çiğneyemez. Bu Ülkede artık kimse sırtını devlete dayayıp işkence yapamaz, faili meçhullerin üzerini örtemez'' diyor. Peki, biz de şunu soruyoruz, Bizi bu vesayetçi bürokrasinin çıkarttığı yönetmenkiklerle yargılamaya, ötekileştirmeye devam edecekmisiniz O yönetmenlik gereği olarak başörtülüleri Meclis'ten, kamuda çalışmaktan men eden yasakları korumaya devam edecekmisiniz? '' Dedi.


Çoşkun, '' Özgürlük istiyoruz. Kamuda her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiç bir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz. Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü, başı açık ayrım yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kulanmasını istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni yayımladığı öğrencilerin kılık kıyafet yönetmenliğinde başörtüsünü sadece imam hatiplerle ve kuran-ı kerim dersi ile sınırlamıştır. Biz yasaklar kalksın derken yasağı meşrulaştıran bu yaklaşımı da asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalı, ders merkezli kullanımı ayıbıından bir önce kurtulmalıdır.

İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza bu çağdışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıklarıni suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır.'' Dedi.


Yapılan basın açıklamasından sonra 1 dakika oturma eylemi yapıldı. Daha sonra grup sessiz bir şekilde dağıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.