banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Sajo'yu haklayan Hırço Bey'in oğlu Urfa'ya sığındı

Babasının hatıralarını yaşadığını belirten Behzat Şahin; “Kimseden bir beklentim olmadı ve olamazda ama doğrusu babamı unutmalarını istemem. Sağolsunlar Valilik Kurtuluş Müzesi açmış ve babamın resimleri var orda çok duyulandım” dedi.

 

Şanlıurfa’mızın Şanlı Tarihinin 83. kurtuluş yıl dönümünde yıllardır unuttuğumuz Urfa’nın gerçek kahramanlarından biri olan ve adına Türküler, Maniler yazılan, Hırço(Mustafa)bey’in  Oğlu Behzat Şahin ile görüştük.

 

Çetelerin halen dillerimizde ve hatıralarımızda. De Yırı yırı yırı Bozan bey De yırı yırı yırı Hırço Bey Çetelerin gidiyor dönmüyor geri..  türkülerin uğruna yakıldığı adamın oğlu ile görüştük.

Olduğu gibi kurtuluş savaşımızda Fransızlara gelen desteği ve asker takviyesini durduran ve tren raylarını bozarak Fransızlara gelecek her türlü yardımı aksatan. Mityaryöz olayında Mürşit Pınar’da Fransızlarla göğüs göğse çarpışan ve Fransız Ordu Komutanı Yüzbaşı Saco(sajo)’nun Urfadan kaçarken şebeke dağlarında çetelerinin önünü keserek Saco’nun Ordusunu dağıtan ve yok eden, Sonra da Saco’yu öldüren Hırço(Mustafa)bey’in Oğlu Behzat Şahin Şanlıurfa’ya gelmiş yıllar sonra.

 

Behzat Şahin’le yaptığımız görüşmede; “Babamın Büyük emek vererek bugün ki Urfa’da olmak benim için büyük şeref. Kimse bilmez ama Fransızlar Babama Baş Belası diyorlarmış. Eğer Babam gibi kahramanlar olmasaydı ben bugün burada olmayacaktım ve maalesef burada yaşayan vatandaşların ismi belki de Fransız ismi olacaktı. Babamı ve silah arkadaşlarını bu vesile ile saygıyla anıyorum” dedi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın kendilerinden haberdar olup olmadığını sorduk. Behzat Şahin; “Kimseden bir beklentim olmadı ve olamazda ama doğrusu babamı unutmalarını istemem. Sağolsunlar Valilik Kurtuluş Müzesi açmış ve babamın resimleri var orda çok duyulandım. Benim tek isteğim var. Türkiye’de oturma izni almak istiyorum malum Suriye’de durumlar belli. Şuan 3 aylık iznim var ve 2. ayını doldurdu. Yani bir ay kaldı. Eğer bu süreyi aşarsam Suriye ve Türkiye tarafından bana 5 yıl Şanlıurfa’ya giriş yasağı gelecektir. Yetkililerden bu konuda destek istiyorum.  Bu vesile ile Şanlıurfa Valiliğine şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ahmet Akbaş / Urfaensonhaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ismail kırmızı 5 yıl önce

Şanliurfanin kurtuluşunda dedemin kardeşi olan mamo oğlu ahmed mulla da şehit düşmüştür öğün mucadelede bulunan tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.