banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Radyoterapi tedavisi gören hastalara 8 önemli uyarı

Vücudun radyoterapiye verdiği tepki hastadan hastaya değiştiği için kişiye özel tedavi planı yapılması gerektiğini belirten Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, radyoterapi sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek izin hastalara 8 önemli uyarıda bulundu.

“Kullanılan ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi verin”

Tanı konulduktan sonra ve tedaviye başlanmadan önce kullanılan tüm ilaçlar hakkında doktora bilgi verilmesi gerektiğini söyleyen Şeşeoğulları,  “Tedaviye başlandıktan sonra da farklı ilaçlar kullanılması gerekiyorsa mutlaka bu ilaçlar hakkında radyoterapi uzmanına danışılmalıdır.” diye konuştu

“Tedaviden önce ve sonra dinlenin”

“Radyoterapi hastaları tedaviden önce ve sonra yeterince dinlenmeli ve ihtiyaç duyduğunda uyumaya çalışmalıdır.” diyen Şeşeoğulları,  çünkü vücudun tedavi süresince çok fazla enerji harcadığını ve bu yüzden hastada 4-6 haftaya kadar da yorgunluk hissi oluşabildiğini söyledi.

“Vücudu sıkmayan rahat giysileri tercih edin”

Özellikle tedavi alanına yakın bölgeleri sıkan, dar, naylon içerikli giysiler giymekten kaçınılması gerektiğini belirten Şeşeoğulları,  pamuk içerikli, geniş, rahat ve sıkmayan giysilerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Sağlıklı beslenmeye dikkat edin”

Radyoterapi tedavisi sürecinde sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu da vurgulayan Şeşeoğulları, kilo kaybını önleyecek şekilde dengeli bir beslenme planının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yemeklerin, sık ve küçük öğünler halinde tüketilmesinin önemli olduğunu ifade eden Şeşeoğulları, “Sessizlik, sakinleştirici müzikler, loş ışık gibi iştah artırıcı etmenlerden yararlanılabilir. Bu süreçte uzman bir diyetisyenden yardım alınması en doğru seçenek olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Dökülen tüyleri önemsemeyin”

Tedavinin uygulandığı bölgedeki tüylerin tedavi sonuna doğru dökülebildiğine ilaret eden Şeşeoğulları, “Bu sadece radyoterapi ışınının yapıldığı bölgeyi kapsar. Vücudun diğer kısımlarını etkilemez. Bu nedenle herhangi bir stres yaşamamalı ve tüylerin dökülmesini önleyecek bir girişimde bulunulmamalıdır. Tedavi sonrası vücut yine eski haline dönecektir.” ifadelerini kullandı.

“Tedavi süresince cildinize özen gösterin”

Tedavi süresince cilt hassaslaştığı için doktor önerisi olmadan sabun, losyon, parfüm, deodorant ve benzeri kozmetik ürünler kullanılmamasına önem gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Şeşeoğulları,  “Banyo sırasında kese ve lif uygulanmamalı, ılık su ile duş alınmalıdır. Tıraş olurken elektrikli makineler kullanılmalı ve tüy dökücü kremlerden uzak durulmalıdır. Güneş ışınlarından korunmalı ve dışarı çıkmak gerekirse sabah erken saatleri veya akşam güneş battıktan sonraki vakitler  tercih edimelidir. Doktor kontrolünde güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.”  uyarılarında bulundu.

“Doktor veya hemşireniz ile iletişim halinde olun”

“Radyoterapi çok dikkat gerektiren bir tedavi sürecidir”  diyen Şeşeoğulları,  sürecin daha sağlıklı geçiriebilmesi için doktor veya hemşire ile iletişim halinde olunması gerektiğini belirterek,  “Akılda kalan bir soru ya da şüphe ile ilgili gerekli yanıtlar alınmalıdır. Tedavinin yan etkileri, evde bakım ve farklı konularla ilgili en doğru bilgileri verecek kişiler, bu süreçte hasta ile birlikte olan doktor ve hemşirelerdir.” dedi.

“Psikolojik destek alın”

Kanser tedavisi gören hastaların depresif, sinirli, hassas, yalnız ya da çaresiz bir ruh hali içine girebildiğini söyleyen Şeşeoğulları, “Radyoterapi alan hastalarda da yorgunluğun etkisi ya da hormonal değişiklikler nedeniyle dolaylı bir etkilenme olabilir. Hastalar, kendine yakın hissettiği bir aile bireyi, arkadaş, hemşire veya psikologla hisleri hakkında konuşarak rahatlayabilir. Bu tür yardımlar doktor önerisi ile alınabilir.”   ifadelerine yer verdi. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.