banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

PYD’nin halkı göçe zorladığı raporlandı



Suriye’nin Haseke kentinde yaşarken PYD tarafından göçe zorlanan bir grup Suriyelinin, "Suriye'nin Cezire Bölgesini YPG'den Kurtarın" adı altında başlattıkları kampanya çerçevesinde yapılan araştırma ve incelemlerde, PYD'nin Nisan 2013'ten bu yana elinde tuttuğu Suriye’nin Haseke kentindeki halka yönelik gerçekleştirdiği katliam ve ihlaller belgeleriyle beraber rapor haline getirildi.

Halka yönelik saldırıların Haseke'nin Cezire adı da verilen kırsal bölgesinde bulunan Tel Nemr ve Arap köylerinde başladığı kaydedilen raporda, burada çok sayıda kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin de yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda bırakıldığı belirtildi.

“Muhaliflerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle 80 kişinin evi yakıldı”

Tel Berrak, Tel Nemr, Cez'a, El-Menacir, Tel Hamis, El-Yarubiyye köylerinde çok sayıda yağmalama ve saldırı yaşandığına da dikkat çekilen raporda, "Haseke çevresindeki belde ve köylerde, 22 Şubat 2014'te düzenlenen saldırılarda 60 kişinin öldürüldüğü, muhaliflerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle de 80 kişinin evinin yakıldığı belirtildi.

“Çok sayıda kişi PYD’nin elinde hayatını kaybetti”

Raporda, Tel Berrak köyünde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişinin DAİŞ mensubu oldukları iddiasıyla PYD hapishanelerinde alıkonulduğu belirtilirken, alıkonulan bu şahıslardan çok sayıda kişinin de hapishanede hayatını kaybettiği ifade edildi.

“Rahiyye es-Sagiyra köyünde 26 ev yakıldı”

Suriye’nin Tel Hamis beldesinde de Mart 2014'te çok sayıda Arap köyüne saldırı düzenlendiği ifade edilen raporda, bu saldırılarda Araplara ait evlerin yağmalandığı, Er-Rahiyye es-Sagiyra köyünde ise 26 evin yakıldığı, köyden kaçmaya çalışanlara ise ateş edildiğine vurgu yapıldı.

Tel Hamis'teki 30 köyden 12'sinin tamamen yakıldığına işaret edilen raporda, köy sakinlerinin de göçe zorlandığı belirtildi.

“El-Menacir köyü PYD’nin elinde”

Rasulayn'ın güneyinde yer alan 700 haneli ve nüfusunun çoğunluğu Arap kökenli Suriyelilerin oluşturduğu El-Menacir köyünde de taraflar arasında çatışma çıktığı belirtilen raporda, halkın büyük çoğunluğunun zorla göçe zorlandığı bölgenin PYD’nin eline geçtiği belirtildi.

“Yakılan köylere ait video görüntüleri ve fotoğraflar var”

Ayrıca Kahtaniyye beldesinde kuşatılan 6 köyde de bulunan insanların bölgeden göçe zorlandığı belirtilen raporda, yakılan köylere ait video görüntüleri ve fotoğrafların olduğu bilgisi paylaşıldı.

“İnsanlar zorla hicret ettiriliyorlar”

Çoğu Arap ve Türkmenlerden oluşan bu insanların göçe zorlandığını söyleyen Şeddadi bölgesinden Cuburi aşiretinin ileri gelenlerinden Suriyeli H. A. , “Ben Haseki’den iki yıl önce hicret etmiştim. Önce Esed’in zulmünden kaçarak buraya yerleştim. Sonra bir daha geri gittik ama şimdi de PYD’nin zulmünden kaçıyoruz. Şimdiye kadar tam olarak 10 bin kişi Haseki’den hicret etti. Daha önce birçok grup bizi mağdur etti. Şimdi ise PYD bizi mağdur ediyor. Şu an benim ailem karşı tarafta ve kaçan insanların çoğu Arap ve Türkmenlerden oluşuyor. Bu insanlar zorla hicret ettiriliyorlar.” dedi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.