banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Cenk Antalyaspor

Özgür Eğitim-Sen; Geç Kalınmış ve Yetersiz

giyim-kuşam, dil, kültürel renkler, inanç vb. şartsız ve koşulsuz bir şekilde iade edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik; “  Onlarca yıldır dillerine, inançlarına ve kültürel kimliklerine ait talepleri  yok sayılmış  olan  kesimlerin  daha fazla bekletilmesini doğru bulmuyoruz.
Yeni açıklanan Demokratikleşme Paketi’nin, yıllarca toplumu tek tipleştirme çabalarının ülkemizi gerilettiğini, toplumun bazı kesimlerini huzursuzluğa ve kaygılara sevk ettiğini, legal yollardan hedefine ulaşma imkânı bulamayanları illegal  yollardan arayışlara ittiğini, ülkenin enerjisini gereksiz yere heba ettiğini ülke yöneticileri tarafından kabul edilmiş olması bakımından önemli görmekteyiz.
Açıklanan Demokratikleşme paketi ile birlikte, devletin toplumu tek tipleştirme projesinden vazgeçtiğini, toplumun farklı inanç ve dillere sahip kesimlerini kabullenme çabasına  girmiş olmasını başlangıç için önemli bir adım olarak görmekteyiz. Bu adımların devam etmesi gerektiğine inanmaktayız.
Pakette, Kamu kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılmasını özgürlükler adına önemli bir adım, yasağın TSK, polis ve Yargı camiasında sürdürülmesini ise talihsizlik ve anti demokratik   olarak  görmekteyiz.
Pakette, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilebilmesinin önünü açmayı takdir ederken, Devlet okullarında bu eğitimin önünün açılmamasını cesaretsizlik olarak görmekteyiz. Allah’ın yarattığı bir lisanı, sistemler ve yönetimler yasaklama hakkına  sahip  olamazlar. Ana dilde eğitimin önünü açacak çalışmalara en kısa zamanda başlamalıdır. Sendika olarak üzerimize düşen bir görev varsa yapmaya amadeyiz.
Ayrıca özel okulların paralı olması, toplumun geniş bir kesiminin bu haktan yararlanmasını engelleyecektir. Toplumunun diğer kesimlerinde de zengin-fakir polemiği ortaya çıkacaktır. Zengin ana dilini öğrenebilir, fakir ise öğrenemez gibi bir ayrımcılık ortaya çıkıyor.
Pakette, ilkokullarda okunan “andın” kaldırılmasını tek tipleştirme projesinin ilkel sembol uygulamalarından birinin kaldırılması olarak gördüğümüzden yapılan işlemi takdir ediyoruz.
Sendikamız ilk günden beri Anadilde eğitimi toplumun tüm kesimleri için hak olarak görmekte, bu kapsamda eğitim müfredatı ile ders kitaplarının ve her türlü eğitim faaliyetinin içeriğinin belirlenmesinde farklı ırk, dil, kültür ve inançların ihtiyaç ve taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine inanmaktadır,
Yine sendikamız “and” gibi yanlış uygulamaların kaldırılmasını ısrarla dile getirmiştir.
Sendikamız Adalet ve özgürlüğü herkes için talep etmeyi, bu kapsamda sadece kendi inanç ve değerleri için mücadele etmek yerine, başkalarının kendi kimliğini,  değerlerini ve yaşam biçimlerini ortaya koyma ve ifade etmeleri için çalışmayı temel ilke edinmiş bir sendikadır.
Hükümete önerimiz, bahanesiz olarak toplumun tüm kesimlerine özgürlüklerin yolunu açmasıdır.
Özgür Eğitim Sendikası’nın tüzüğü özgürlükler konusunda ufuk açıcı olmasından dolayı hükümet tarafından dikkatlice incelenmesini tavsiye ediyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.