banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

OYAK'ın İştiraki OYTEK Bankaların Sırlarını Satmış

OYAK’ın İştiraki OYTEK Bankaların Sırlarını Satmış

Ordu mensuplarının üye olduğu OYAK’ın iştiraklerinden OYTEK’in Merkez Bankası’nda sır gibi saklanan, bankaların kart, çek ve kredi müşterilerine ait bilgileri faktoring şirketlerine sattığı ortaya çıktı.

Haber: HÜSEYİN ÖZAY

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetim elemanların son yılların en büyük 'ekonomik casusluk' olaylarından birisini ortaya çıkardı. BDDK denetim elemanları ordu mensuplarının üye olduğu OYAK'ın iştiraklerinden Oyak Teknoloji bilişim ve Kart Hizmetleri AŞ'nin (OYTEK), Merkez Bankası'nda sır gibi saklanan bankaların müşterileriyle ilgili bilgileri para karşılığı faktoring ve finansal kiralama şirketlerine para karşılığı sattığını tespit etti. BDDK da olayla ilgili olarak hem Cumhuriyet Savcılığı'na hem de ilgili kurumlara yazı gönderdi. OYTEK, Bankacılık Kanunu'nun 'sırların saklanması'yla ilgili maddesine aykırı olarak bu işlemleri yaparken de Hollandalı ING Grubu'na satılan Oyakbank'ın şifresini kullanmış.

'İHBAR MEKTUBU' GELDİ

OYTEK'in 'ekonomik casusluk' olarak nitelendirdiği 'banka sırlarını satma' skandalı, 2010 yılında BDDK'ya gelen bir ihbar mektubu ile ortaya çıktı. BDDK, ihbar mektubunda yer alan iddialar üzerine inceleme başlattı. BDDK denetim elemanları yaptığı incelemeler sonrası, OYAK'ın iştirakleri arasında yer alan OYTEK'in, Oyakbank satılmadan önce edindiği şifrelerle, Merkez Bankası tarafından işletilen ve banka, finansal kuruluşlar tarafından doldurulan Elektronik Veri Aktarım Sistemi'ne girdiğini ve buradaki bilgilerin finansal kiralama ve faktöring şirketlerine belli bir ücret karşılığında paylaştığını Kurul'a rapor etti.

NE TÜR BİLGİLER SATILDI?

BDDK da 10 Ağustos 2010'da denetim elemanlarının raporu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı aldı. star, BDDK'nın OYTEK ile ilgili hazırladığı rapor ve belgelere ulaştı. Belgelere göre, OYTEK'in faktoring ve finansal kiralama şirketlerine sattığı bilgiler arasında Elektronik Veri Aktarım Sistemi'nde yer alan kart hamililerine ilişkin bilgiler dahil, negatif nitelikli bireysel kredi bilgileri ile çeklerle ilgili mahkeme kayıtlarına ilişkin istihbarat bilgileri yer alıyor. Söz konusu bilgiler, bankalar tarafından Merkez Bankası'na bildiriliyor. Bankalar kredi talep eden müşteriyi buradan sorguluyor. Şimdi sadece bankaların bildiği bilgiler, üçüncü kişilerin elinde.

Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu

BDDK, murakıpların OYTEK'in kanunen yetkili olmayan şirketlere banka bilgilerini satmasıyla ilgili hazırladığı raporu Ağustos 2010'da ele aldı. BDDK'nın 10 Ağustos 2010 tarih ve 3810 sayılı kararında, OYTEK'in söz konusu bilgileri yetkisi olmadığı halde elde ederek, üçüncü kişilere satmasının hem Bankalar Yasası hem de TCK açısından suç olduğu belirtilerek, OYTEK yöneticileri ve yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması öngörüldü. Aynı kararda, OYTEK'e bilgi akışının kesilmesi için Merkez Bankası, ING Bank'a da uyarı yazısı gönderilmesine yer verildi. BDDK'nın almış olduğu karar doğrultusunda, Merkez Bankası ve ING Bank, şirketlerle tüm ilişkileri askıya alırken, OYTEK'in de BDDK'nın incelemesinin ardından şirketlere bilgi aktarımını durdurduğu bildirildi.

3 yıla kadar hapis ve para cezası

BDDK, denetim elemanlarının hazırladığı OYTEK raporunda yer alan sorumlular hakkında Bankacılık Kanunu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nundaki, 'sırların saklanması' ve 'sırların açıklanması' maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı başvuruda bulundu. Bankacılık kanunlarında yer alan sırların saklanması hükmüne aykırı davrananlar için bir yıldan 3 yıla kadar habis ve bin günden ikibin güne kadar adli para cezasına çarptırılacağı belirtiliyor.

Soruşturmanın hızlanması gerekiyor

BDDK'nın suç duyuruları üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın da konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Bankacılık sırrı niteliğinde bilgilerin faktoring şirketleri ve diğer şirketler tarafından, zincirleme olarak başka kişilere de satılmış olacağından endişe ediliyor. Bu nedenle soruşturmanın savcılık aşamasının hızla tamamlanması talep ediliyor. Bankacılık sırlarının kaç şirketin ve kaç kişinin elinde olduğu tahmin edilemiyor. Satılan bilgiler arasında, şirketlerin ve kamu kurumlarının da banka bilgilerinin bulunması ise, Ankara'da büyük rahatsızlığa yol açtı.

Sümerbank'tan Oyak'a geçti

Sümerbank'ın 2001 yılında OYAK tarafından satın alınması ile kurum bünyesine geçen ve 1967 yılında kurulmuş olan Yadaş Bilgisayar ve Yazılım A.Ş., Şubat 2002'de OYAK Teknoloji Bilişim Hizmetleri A.Ş. adı altında yapılandırıldı. Şirket adı Eylül 2002'de OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri A.Ş. (OYTEK) olarak değiştirildi. OYTEK, finans başta olmak üzere inşaat, gıda, otomotiv, turizm, lojistik ve sigortacılık gibi farklı sektörlerdeki şirketlere gereksinim duydukları bilgi teknolojileri çözümlerini sağlamanın yanı sıra OYAK Teknoloji, kamu ve özel sektöre de sistem bütünleştirici olarak hizmet veriyor. OYTEK, 'ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası'na sahip.

STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.