banner2
Öne Çıkanlar Dumankaya Gabon DeleBashiru Meclis Üyesi Ahmet Çoban Furkan Demirtaş

Örtülüye tutanak işkencesi'

Örtülüye tutanak işkencesi'

Üniversitelerde başörtüsü yasağı kalkmasına rağmen Dumlupınar'da zulüm hala sürüyor

Başörtülü öğrencileri üniversiteden atamayan özgürlük karşıtı öğretim görevlileri bu defa ‘tutanak silahına' sarıldı.Malatya İnönü Üniversitesi'nden sonra şimdi de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde okuyan başörtülü öğrenciler “tutanak”la baskı altına alınmaya çalışıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi 2. sınıf öğrencilerinin “Sanat Tasarımı ve Eleştirisi” final sınavında, Araştırma Görevlisi Mine Küçük'ün sınav sırasında öğrencilere “Başınızdaki şapkayı çıkarın” diye baskı yaptığı, sınavdaki öğrencilerden kimse başındaki şapkayı çıkarmadığı halde sadece başörtülü öğrenciler için tutanak tuttuğu iddia edildi.

Üniversitelerde başörtüsü yasağı kalkmasına rağmen öğrenciler hala mağdur olmaya devam ediyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta Malatya İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Göknur Aktay, başörtülü öğrencileri üniversiteden atamayacağı için 13 öğrenci hakkında tutanak tutmuş ve bu öğrencileri odasına çağırarak ‘İkna Odası'na benzer bir tutum sergilemişti. Haberimizin ardından Rektörlük ve YÖK dekan Aktay hakkında soruşturma başlatmıştı. Malatya'daki ikna odası girişimi tartışmaları sürerken, başörtülülere bir başka baskı haberi de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden geldi. YÖK'ün üniversite görevlileri için söylediği ‘en fazla tutanak tutabilirler' sözünü adeta bir silah gibi kullanan özgürlük karşıtları, tutanak olayını iyice abartmaya başladılar. Öyle ki sınavların ortasında öğrenciler tutanak baskısıyla taciz ediliyor ve moralleri bozuluyor. Bunun bir örneği dün Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde yaşandı.

Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde dün sabah yapılan “Sanat tasarımı ve eleştirisi” final sınavında, sınav salonunda görevli olan üniversitenin araştırma görevlilerinden Mine Küçük'ün başörtülü öğrencilere hakaret ederek, tutanak tuttuğu iddia edildi. İddiaları dile getiren Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Sevim Meryem Akbulut, final sınavında araştırma görevlisi Mine Küçük'ün sınavın ortasında sırf başörtülü oldukları için tutanak tuttuğunu, görevlinin başörtüsüne ‘şapka' diyerek kendisine hakaret ettiğini söyledi. Araştırma görevlisinin bu sözlü uyarısı ve akabinde de tutanak tutması sebebiyle sınav adaptasyonunu kaybettiğini belirten öğrenci Akbulut, sınavının bu yüzden çok kötü geçtiğini ifade etti.

“SINAVIN ORTASINDA GELİP TUTANAK TUTTU”
Sevim Meryem Akbulut ve diğer başörtülü arkadaşı Zehra Feyza Özkeçeci'nin başına gelen olay, iddialarına göre şöyle gelişti: “Sanat tasarımı ve eleştirisi dersinden final sınavımız vardı. Bu sınav benim için gerçekten çok önemli bir sınavdı. Sınavın olacağı salona giderek yerlerimize oturduk. Sınavın başlamasını bekliyorduk. Sonra araştırma görevlisi olan Mine Küçük odaya girdi. Bizleri ima ederek ‘Kılık kıyafet kanunu daha kesinleşmedi, o yüzden şapkalarınızı çıkarın' dedi. Biz herhangi bir şey yapmayınca, ‘Uyarıma uymadığınız için hakkınızda tutanak tutacağım' dedi. Tutanakta ‘türban' kelimesini kullandı. Bu olayı sınavın ortasında yapması gerçekten üzücü. Çünkü ben beş soru çözmüştüm. Tutanak olayı gerçekleşince adaptasyon falan kalmadı. Moralim bozuldu, çok üzüldüm.”

ALTINKURT: BUNU HER ZAMAN YAPIYORUZ
Öğrencilere tutanakla baskı yapıldığının duyulmasından panikleyen Mine Küçük, “Sizi yetkili birisiyle görüştürmek istiyorum” diyerek, telefonu Dekan Yardımcısı Mahmut Ayhan'a verdi. Konuyu anlatmamız üzerine Dekan Yardımcısı Mahmut Ayhan, “Nedir olay ya! Ben galiba karambole geldim. Siz dekanı arayın, ne söyleyecekse o söylesin” diyerek telefonu kapattı. Daha sonra gazetemizi arayan Fakültenin Resim Bölüm Başkanı Lale Altınkurt, araştırma görevlisinin yaptığı icraatı savunurken, “Bunlar her zaman üniversitede yapılıyor, yeni bir şey değil” itirafında bulundu.

MİNE KÜÇÜK: EVET TUTANAK TUTTUM
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Araştırma Görevlisi Mine Küçük'ün geçtiğimiz sene de birinci sınıflara ‘Perspektif' dersinde hocalık yaptığı belirlendi. Küçük, başörtülü öğrencilere tutanak tuttuğunu doğruladı ve her gün üniversitede birkaç öğrenciye tutanak tutulduğunu ve bunun çok normal olduğunu söyledi. “Sınavın ortasında tutanak tutmanız doğru muydu?” sorumuza Küçük, “Sınavın ortasında tutmadım, başında uyardım. Uyarımı dikkate almayanlar hakkında tutanak tuttum” şeklinde cevap verdi.

ÜSAME KARAKIŞ / AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.