banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Oduncular kışa hazır

Batman’da bazı bölgelerde doğalgaz kullanılırken doğalgaz kullanmayanlar ise şimdiden kış hazırlıklarına başladı. Vatandaşlar kışlık odun ihtiyacını temin etmeye çalışırken, odun satıcıların da yüzü gülmeye başladı.

6-8 Ekim olayları ve seçim sonrası bölgede tırmanan olayların işlerini olumsuz etkilediğini belirten Oduncular Sitesi esnafı, yaşanan olaylarla dışarıdan odun alamadıklarını söylediler.

Sonbaharın gelişiyle işlerinin açıldığını ifade eden odun satıcısı Adil Polat, “Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle işlerimizde düşüş olmuş. Dışarıdan odun alamıyoruz. Odunların fiyatları yükselmiş, ama satış fiyatlarımız aynıdır. Evler için hazırladığımız odunların tonu 500 TL fırın ve lokantalar için de odun tonu 430 TL’dir.  Sezonumuz başlamış ama eskisi gibi bu iş olmuyor. Odun işinde hayır kalmamış artık. Bedava dağıtılan kömür nedeniyle işimiz biraz düşmüştü. Son birkaç sene de Batman’a çekilen doğalgaz hattı işimizi tamamen düşürdü.” dedi.

Eskisi gibi evlerde yakacak olarak odun alınmadığını ifade eden Polat, “Eskiden neredeyse tüm evler kışın yakmak için odun alırdı. Şimdi okun yakan evlerin sayısı çok düştüğünden elimizde sadece fırın ve lokantalar kaldı. İlerleyen zamanlarda onlar da doğalgaz çekerse bu iş tamamıyla biter. 6-8 Ekim ve seçim sonrası yaşanan olaylar nedeniyle odun fiyatları yükseldi. Odun Diyarbakır, Bitlis, Siirt ve Batman’ın Sason ilçesi gibi yerlerden geliyordu. Olaylardan sonra odun alamıyoruz. Odun fiyatlarında yaşanan yükselişi müşteriye yansıtmıyoruz. Bizlerin tek umudu bölgenin huzura kavuşmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“İnsan gücü yerine elektrikle odunlar kırılıyor”

Oduncular Sitesi çalışanlarından Burhan Kaya ise şunları söyledi: “Her gün 05.00-06.00 saatleri arası işbaşı yapıyoruz. Kış hazırlığı için odun kırıp müşteri bekliyoruz. Odunları hızar makinası, baltalarla kırıyoruz. Son dönemlerde odun kırma makinası da olmuş insan gücü yerine elektrikle odunlar kırılıyor. Odun kırma makinasının çıkmasıyla, odun kıran işçilerine iş kalmadı.”  (M. Sait Çelik - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.