banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Nijerya'daki katliama bir kınamada Avrupa'dan

Nijerya rejiminin 13 Aralık Pazar günü ülkenin kuzeybatısında Kaduna eyaletinin Zaria kentinde gerçekleştirdiği katliama tepkiler gelmeye devam ediyor.

Yayınladığı bildiriyle katliamı sert bir dille kınayarak Nijer'daki Müslümanlara taziyelerini bildiren Avrupa Vahdet Kurulu Başkanı Prof. Dr Ayetullah Rıza Ramazani, Nijerya'da rejimin savunmasız Müslümanlara saldırdığını anımsatarak, saldırıda yüzlerce Müslüman’ın mazlumane bir şekilde şehid edilmesi ve İslami Hareket (Nijerya Hizbullah’ı) lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin de tutuklanmasının üzüntüsünü yaşadıklarının altını çizdi.

Katliamın başta Müslümanlar olmak üzere dünyanın hürriyetperver insanlarının yüreklerini yaktığını aktaran Ayetullah Ramazani, “Bütün bu zulüm ve vahşetten dolayı büyük ve Yüce olan Rabbimize sığınıyor şekvamızı O’na sunuyoruz. Ondan başka mazlumların ve ezilmişlerin feryadına yetişen kimse yoktur.” ifadelerini kullandı.

Nijerya’nın geçmişinde bu denli bir katliamın yaşanmadığını belirten Ayetullah Ramazani, “Geçen yıl mazlum Filistin halkını desteklemek ve onlarla dayanışmada bulunmak için düzenlenen bir gösteriye yapılan saldırıda 30 kişi şehid olmuştu. Bu şehitlerden üçü Şeyh  Zakzaki’nin çocuklarıydı. Geçen seneki aşura matem merasimleri sırasında da matem zedelere yapılan saldırıda bir grup Müslüman şehid olmuş ve bir grupta yaralanmıştı. Bu olup biten cinayetlerden daha üzüntü verici olan husus ise uluslararası basın ve yayın çevreleri,  insan hakları savunucuları ile demokrasi ve özgürlük havariliği yapan çevrelerin ölümcül sessizliğidir.” diyerek basının katliamı görmezden gelmesine tepki gösterdi.

Yüzlerce insanın inancından dolayı katledildiğini, bir İslami Hareket liderinin ise yaralı halde tutuklandığına dikkat çeken Ramazani, “Durum böyle iken insan haklarıyla fikir ve düşünce özgürlüklerinin savunucuları ve hamileri iddiasında olanlar bu cinayetler karşısındaki ölümcül sessizliklerini nasıl yorumlayacağız? Başta İslam Konferansı olmak üzere, insan hakları savunucuları ve Nijerya yargı makamlarıyla Cumhurbaşkanından Şeyh Zakzaki başta olmak üzere tutukluların en kısa zamanda serbest bırakılmasını ve katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca saldırıdan etkilenenlerin yaralarının sarılmasını bekliyoruz.” dedi.

Son olarak saldırıda katledilen Müslümanların ailelerine taziye dileklerini bildiren Ramazani, “Bu yürekler acısı hadisenin şehitleri için Allah’tan rahmet, mağfiret, ulvi dereceler, Allah Resulü ve Allah’ın velileriyle birlikte haşır olmalarını, kalanlara sabr-ı cemil ve yaralılara ise acil şifalar dilerim.” temennisinde bulundu. (Ahmet Bayram – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.