banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Suriye Haliliye ABD

Nasreddin Hoca Şanlıurfa'da anlatıldı


Şanlıurfa Müftülüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin ortaklaşa düzenlediği camideki konferansta Nasreddin Hoca’nın hikmet ehli bir İslam alimi olduğu tarihi olaylar ve örnek Nasreddin Hoca fıkralarıyla vurgulandı.
“Karpuz Kestim Yiyen Yok” kitabı ile ödüle layık görülen Şaban Abak, Nasreddin Hoca fıkralarındaki hikmetle döşeli felsefi arka planları gözler önüne seren “Tarifi Bende – Nasreddin Hoca” ismiyle yayınladığı kitabından örnek açıklamalarla tatlı ve anlamlı bir sohbet sundu.
Doğuran kazan hikayesinin faizciliğin bir eleştirisi olduğunu söyleyen Şaban Abak, meşhur “eşeğe ters binme” olayının Hocayı alt etmeye çalışan devrin Hiristiyan Din Adamlarına başlı başına bir “insanı merkeze alan felsefi bakış açısı” dersi olduğunu inceden inceye anlattı: Hoca’nın “Siz benim yönümü eşeğe göre değil, eşeğin yönünü bana göre tarif etmelisiniz” demiş olduğunu açıkladı. Ardı ardına Hoca’nın her bir fıkrasında bir hikmet yattığını sergileyen Şaban Abak, büyük bir topluluk tarafından ilgi ile izlendi.

Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık da Dergah’taki ikindi zikri sonrasında başlayan program öncesinde Nasreddin Hoca’nın nüktedan kişiliğinin yanında büyük İslam alimi ve mütefekkiri olduğunu açıklayan bir konuşma yaptı.
Diyanet İşleri Başkanlığının camilerden böyle geniş amaçlı yararlanılması yaklaşımına sevindiklerini söyleyen izleyiciler Diyanet’in yenilikçi yaklaşımlarını her fırsatta kapsayıcı bir şekilde uygulayan Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açığa teşekkür ettiler. Sivil toplumun resmi kurumlarla işbirliğini geliştirmenin yanı sıra çoğulculuğu ve  katılımcılığı sağlamak amacıyla bütün program ve projelerini mümkün olduğunca resmi kurumlarla ve diğer sivil toplum örgütü paydaşlarla birlikte yaptıklarını belirten TYB Şube Başkanı Cuma Ağaç’ın şahsında Türkiye   Yazarlar Birliğini tebrik ettiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.