banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Meclis heyeti çadır kentte incelemelerde bulundu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve Komisyon  üyeleri  Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Kahraman Maraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Ordu Milletvekili İhsan Şener, Tokat Milletvekili Reşat Doğru ve Van Milletvekili Kemal Aktaş’tan  oluşan heyet, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinesindeki Midyat Akçakaya Mahallesinde bulunan çadır kenti ziyaret ederek incelemelerde bulundu.


Beraberinde bazı komisyon üyeleri ile Midyat’ta gelen Üstün, Kaymakam Oğuzuhan Bingöl, Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Davut Esen tarafından karşılandı.

Çadır kenti gezen heyete buraya yerleştirilen mülteciler hakkında bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmenin ardından Irak’tan ve Suriye’den gelen mültecilerin çadırları gezildi. Üstün ve beraberindeki heyet temasları kapsamında ayrıca çadır kent yakınlarında oluşturulan, “Türkiye ve Suriye Sevgi Ormanı”nda fidan dikti. Ayrıca, Çadır kentte oluşturulan eğitim-öğretim kurumu da gezildi.

Ziyaret sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün,
’’Üç buçuk yıldan beri başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerimizde bir karışıklık var. Bu karışıklıklar ortaya çıktıktan sonra hükümetimiz açık kapı politikası izleme kararı aldı. Bu ne anlam ifade ediyor? Suriye’de, Irak’ta, komşu ülkelerde başı sıkışan kim olursa olsun, dinine ırkına, diline, mezhebine meşrebine bakmadan alınacağını ifade ediyor.’’ dedi.

Türkiye’ ye bu süreçte gelen göçmenlerin bir buçuk milyonu geçtiğini belirten Üstün, gelen göçmenlerin bir kısmının evlerde kendi imkanları ile barındığını, bir kısmının AFAD tarafından çadır kentlerde barındırıldığını, diğer bir kısmının da sivil toplum kuruluşları tarafından barındırıldığını söyledi.

        

                                              

TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından oluşturulan Göç Alt Komisyonu olarak Türkiye’ye sığınan insanların durumunu incelemek için Midyat’a geldiklerini ifade eden Üstün,’’Daha önceki yıllarda yine Hatay’da, Kilis’te, Şanlıurfa’da, batı ilerimizde de İzmir’de ve İstanbul’da ziyaretler gerçekleştirip raporlarımızı yayınlamıştık. Bu raporlarda da göreceğimiz gibi Türkiye göç uygulamaları konusunda dünyaya örnek olabilecek bir ülke konumunda. Çıkardığı bir kanunla da bunu ortaya koydu, yeni bir göç kanunu, yabancılar kanunu var. Ayrıca Ülkemiz uygulamalarıyla da örnek teşkil etmektedir. Biraz önce de belirttiğim gibi açık kapı politikası izliyor, kendine sığınanın kimliğini sormadan kabul ediyor ve ona yardım ediyor. Arkamızda bulunan çadır kentin bir kısmında Ezidiler ve Hıristiyanlar kalıyor. Aynı çadır kentin başka bir bölümünde de Suriye’den gelen Müslümanlar kalıyor. Burada barış içerisinde, huzur içerisinde yaşıyorlar. İnşallah bizim arzumuz bir an önce bu olaylar biter ve bu insanlar kendi memleketlerine, evlerine, yuvalarına döner.” şeklinde konuştu.

                                                          

 

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti incelemelerinin ardından Deyrulumur manastırını gezdikten sonra Midyat’ta ayrıldı. (Adnan Oğuz İLKHA)






Anahtar Kelimeler:
TBMM
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.