banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

'Mağdurlar ile saldırganlar aynı dosyada'

Diyarbakır’da, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesinin ardından çıkan olaylarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 16 kişinin mahkemesi 18 Kasım Çarşamba günü Kayseri 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava dosyası hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Mirhan Özbekli, mağdurlar ile saldırganların aynı dosyada yer almasını eleştirdi.

Dosyanın Kayseri’ye nakledilmesini eleştiren Avukat Özbekli, “Dosya Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinden güvenlik gerekçesi ile Kayseri 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakil edilmişti. Öncelikle bu dosyada Kayseri’ye nakletmeyi gerektirecek neden söz konusu değil. Çünkü bu dosyada yargılanan şahısların çoğunda av tüfeği ve ruhsatsız silah yakalatmaktan dolayı gözaltına alınmışlardır. Bu dosyada bizim müvekkillerimiz açısından örgütsel bağ ortaya koyacak herhangi bir delil mevcut değildir. Doğal olarak gelişen ve insanların kendi can güvenliğini sağlamak niyeti ile silah taşımalarından kaynaklanan bir durumdur. Bu açıdan bu yönüyle sakat ve sıkıntılı bir dosyadır.” dedi.

Dosyada bir başka eksikliğin de söz konusu olduğunu söyleyen Özbekli, “Bu dosyada PKK ve Hizbullah’tan bahsediliyor. Özellikle bu iki gruba isnatla açılan davada şüphelilerin aynı dosyada bulunması savcının bu insanlarla alay ediyor gibi bir durumu ortaya çıkarıyor. Türkiye Cumhuriyeti savcılarının gözünde Fırat’ın doğusunda şahısların hayata bakışı hiç önemli değil diye algılanıyor. Çünkü sorgu aşamasında biz özellikle savcı ile görüştük. Savcı bey görüşünden vazgeçmedi.” diye konuştu.

“Mağdurlar ile saldırganlar aynı dosyada”

Mağdurların ve saldırganların aynı dosyada yer almasının ne insani ne de hukuki olduğunu dile getiren Özbekli, “Bu dosyada en çok tartışılması gereken şey kendi can güvenlikleri sağlamak niyetiyle bir şekilde silah kendisine temin etmiş insanların Asli Ceza Mahkemesinde yargılanması gerekirken, Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor olmalarıdır. Bunun hukuki açıdan izahı ve mantığı olamaz. Şimdi dosyada mağdur edilen taraf var, bir de saldırgan taraf var. Dosyada mağdurlar ile saldırganlar aynı dosyada. Maalesef bu konuda savcı beyin ve Ankara’nın Fırat’ın doğusuna bakışı hiç değişmemiş. Bu ne insani ne de hukukidir. Bu konuda hassas davranılması gerekirken tam tersi tavır sergilendi.” ifadelerini kullandı.

Dosyanın farklı bir zamanda farklı bir savcının önüne gitmesi halinde müvekkillerinin tutuksuz yargılanacağını söyleyen Özbekli, “O günün şartlarında kamuoyunu rahatlatma ve biraz da Ankara’ya iyi görünme için böyle bir dosya hazırlandığı düşünmekteyim.” dedi.

Hatırlanacağı üzere, İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran, 9 Haziran'da uğradığı silahlı saldırıda katledilmiş, saldırının ardından çıkan olaylarda 3 kişi ölmüş, 11 kişi de yaralanmıştı.

Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan şüpheliler; M.Ç, M.F, B.F, E.Ç, M.P, H.D, M.D. ve C.A. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenirken; Y.T, Y.D, S.D, B.K, M.Y, F.Ö, İ.A. ve A.D. hakkında da yine "silahlı terör örgütüne üye olmak" ile "ruhsatsız silah taşımak ve bulundurmak" suçlarından 6 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.