banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu

Kurbanlık satıcıları bu seneden umutlu

Adana’da Kurban Bayramı’na 10 gün kala kurbanlıklar kurulan satış pazarlarında yerini almaya başladı. Adana’da bu yıl canlı erkek koyunun kilogramı 15, dananın (tosun) ise14TL olarak açıklanırken hayvan besicileri ile satıcıları bu seneden umutlu olduklarını söylediler.

Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla çok cüz’i bir artış olduğunu savunan kurbanlık hayvan satıcıları, bu yıl ki kurbanlık koç fiyatların 500 ila 1000 TL arasında değiştiğini belirttiler. Ayrıca bu yıl saman ve yem fiyatlarının da normal düzeylerde seyretmesiyle maliyetlerinin biraz daha düştüğünü ifade ettiler.

Hayvan az olunca kurbanlık fiyatları da arttı

Konya’dan Adana’ya 100 kadar kurbanlık koç getiren Zeki Özdemir, “Bu yıl kurbanlık hayvan piyasası geçen yıllara oranla biraz daha hareketli. Bir de önceki yıllarda Çukurova, Suriye ve diğer sınır ülkelerden gelen hayvanlarla piyasada kurbanlıklar dolar taşardı. Bu da biz hayvan besicilerini olumsuz etkilerdi. Bu yıl dışarıdan getirilen hayvan yok. Dolayısıyla bu durum biz hayvan besicilerine yaradı.” dedi.

“Bu yıl besicinin yüzü güldü”

Kendisinin her yıl bin kadar koyun sattığını ifade eden kurbanlık satıcısı Ali Tetik, “Yozgat’tan getirdiğimiz hayvanlarımızı satıyoruz. Bu yıl piyasada fazla hayvan olmadığından hem et hem de canlı hayvan fiyatları arttı.” diye konuştu.

Çukurova’da yem fiyatlarının bu yıl makul düzeyde seyrettiğine vurgu yapan Tetik, “Yem ucuz olunca hayvan yetiştiricilerinin maliyeti de azaldı. Dolayısıyla bu yıl ucuz maliyetle yetiştiricilik yapan besiciler etin de pahalanmasıyla kâr etti. İnşallah bu yıl bize umut oldu. Geçmiş yıllarda maliyetlerimizi dahi karşılayamıyorduk, bu yıl yüzümüz güldü.” ifadelerini kullandı.

Elazığ’dan keçi getirerek sattığını belirten Ali Geçer ise bu yıl ki fiyatlardan memnun olduğunu ve kâr etmeyi umduğunu söyledi. Bazılarının kurbanlık koç kesmeyi tercih ederken bazılarının da daha yağsız olan keçiyi seçtiğini ifade eden Geçer, piyasada hayvan azlığından dolayı fiyatların yüksek olduğunu bunun da besicileri sevindirdiğini dile getirdi.

Öte yandan, geçen sene 600 TL’den satılan orta büyüklükte bir kurbanlık koçun fiyatının, bu yıl 700-750 TL civarında olduğu bildirildi. Fiyatları yüksek bulan bazı vatandaşlar ise hayvan satış fiyatının düşmesi ümidiyle arife ve bayramın ilk gününü bekleyeceği ifade edildi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.