banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Komutanlık duayıda fişlemiş!

Alay Komutanlığı kanalıyla "Psikolojik İstihbarat Çalışması" kapsamında ilgili üst birime sunduğu "fişleme" raporlarında, pazar duasının da fişlendiği ve Arapça ile Türkçe bölümlerinin raporlandığı ortaya çıktı.

 "Gizli" ibareli fişleme raporlarında, bölgede okunan Pazar duasından evlilik kültürüne, ilde etkinliği olan iş adamlarından, köylerin mezhepsel durumuna kadar her şey fişlenmiş! Fişleme raporlarında, psikolojik harekat için önemli sayılan duyumların daha kapsamlı bir araştırmanın ardından bildirileceği belirtiliyor.

Hazırlandığı iddia edilen darbe planlarının uygulanmaya konulabilmesi için ne derece bir istihbarat çalışması yapıldığı, ortaya çıkan fişleme raporlarıyla belli olmaya başladı.  Isparta Alay Komutanlığı kanalıyla "Psikolojik İstihbarat Çalışması" kapsamında ilgili üst birime sunduğu "fişleme"  raporlarında, Isparta'nın gelenek-göreneklerinden, bölgede okunan Pazar duasına kadar fişleme yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu fişleme çalışmalarının komutanlıklarca tüm iller için ayrı ayrı yapıldığı iddia ediliyor.

Atasözünden sosyolojik analiz yapan istihbarat subayı

Raporun "Gelenek ve görenekler" başlığında raporu hazırlayan istihbarat subayının kent kültürüne oldukça "vakıf" olduğu göze çarpıyor. "Isparta'da evliliklerde erkeğin ve kızın fikrine, ailelerin rızasına" bakıldığı ifade edilen raporda, şu satırlar dikkat çekiyor: "'Kızı keyfine bırakırsan zurnacıya, oğlanı kendi haline bırakırsan bir yosmaya gönül verir.' Atalar sözünden hareket edilerek, ana ve babanın kararı haricinde hareket etmek saygısızlık sayılır."

"Psikolojik harekat için önemli duyumlar"

"Piskolojik Harekat Açısından Önem Taşıyan Duyumlar" başlığının araştırmanın ardından rapora dahil edileceği belirtilirken, kentin dağlık kesimlerine PKK'nın sızabileceği uyarısının ardından şu notlar düşülmüş: "Nurculuk tarikatının kurucusu Said-i Nursi'nin Eğridir İlçesi Barla Kasabasında kalması ve ikamet yerinin müritlerine ve ziyaretçilere açık olması anılan tarikatın örgütlenmesine ve taraftar kazanma faaliyetlerine devam edeceği..."

"Böyle böyle olacak. Arz ederim!"

"Süleymancıların kurs ve okul taleplerine yardım dernekleri ile faaliyetlerini sürdürdükleri ve ilçe merkezlerinde kurdukları yurtlara fakir çocukları toplayarak faaliyetlerini sürdürecekleri... Milli Görüşçülerin MGV aracılığıyla faaliyetlerini sürdürecekleri değerlendirilmektedir. Arz ederim." Fişleme raporunun Ek-Ç isimli sayfasında, kentte "ekonomik durumu iyi, saygınlığı olan şahıslar ve kuruluşlar" da ihmal edilmeyerek 14 kişilik bir liste hazırlanmış.

Fişlenen pazar duası:

Cuma günleri "mübarek" olduğundan işe gidilmediği anlatılan fişleme raporunda, pazar kurulan bazı yerlerde "Pazar duası yapılmadan kimsenin alışveriş yapmadığı ve duanın belediye hoparlöründen imam tarafından yapıldığı belirtilmiş: "Hamdü sena alemlerin Rabbi olan Yüce Allah'a, salatü selam Hz. Muhammed Aleyhisselam efrad ve ailesine, ashab ve ümmetine ve büyük milletimize olsun. Bize bizden daha yakın olan Yüce Rabbimiz, işlerimizi kolaylaştır, rızkımızı bollaştır, haramdan uzaklaştır, helaline yaklaştır bizi hoşnutluğa ulaştır... Elimizi boş çevirme, bizi doğru yoluna ilet. Azıp sapmışların ya da gazaba gazaba uğramış olanlardan eyleme"

Kentin irticai yapı şeması

Milli Gazete'nin ulaştığı fişleme raporlarında, "Isparta ilinde faaliyet gösteren irticai faaliyetler" başlığında uzun bir süredir Türkiye'de faaliyet gösteren dini ve siyasi organizasyonlar "tehlikeli" olarak gösterilirken kanaat önderlerinin de "örgüt yöneticisi olduğu" öne sürülmüş. Örgüt yönetici olduğu iddia edilen ve isminin karşısında "Milli Görüşçü, Nurcu, Sileymancı, Nakşibendi" sıfatı eklenen kişilerin, "Aygaz Bayii S.D, Cami İmamları, Y.E, M.A, F.T, konfeksiyoncu R.Y, çay toptancısı F.T, galerici Ö ve K.U "

"Şu köy alevi, bu köy kürt"

"Gizli" ibareli belgelerde, okullarda okuyan öğrenci sayısına varıncaya dek ille ilgili birçok bilginin yazılı olduğu anlaşıldı. Köylerin mezhepsel ve etnik durumlarının da kaydedildiği raporda, Alevi kökenli köylerin de olduğu belirtiliyor. Rapora göre Aliköy Köyü Alevi inanışlıyken Senirce Köyü Kürt kökenli. "Sağ ve sol grupların Süleyman Demirel Üniversitesi'nde taban oluşturma gayreti içinde oldukları" bildirilirken, Isparta halkının TSK'ya bakışının olumlu olduğunun da altı çizilmiş. Isparta halkının yaşamında dini faktörlerin etkin olduğu vurgulanırken, halkın siyasi eğilimlerinin de tespit edildiği anlaşıldı: "Yüzde 60 merkez sağ, yüzde 25 radikal sağ, yüzde 15 merkez sol."

Milli Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.