banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

KLAUS SCHMİDT HAYATINI KAYBETTİ

Edinilen bilgilere göre 12 bin yıllık Göbeklitepe tapınağının arkeolojik kazılarını sürdüren Alman Profesör Klaus Schmidt geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

HEYKEL ÇALDIRMAKLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Prof. Dr. Klaus Schmidt  Şanlıurfa'da dünyanın ilk yerleşim yerinin bulunduğu Göbeklitepe kazılarında 26 Eylül 2010'da 11 bin 600 yıllık heykele çaldırdığı için  150 bin lira ceza mahkum edilmişti.

Eylül 2010'da Şanlurfa Göbeklitepe'de Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt'in başkanlığını yaptığı kazı ekibi 40-50 cm. yüksekliğinde Cilalı Taş Devrine ait, bir insan başı ve üzerinde bir yırtıcı hayvan bulunan 11 bin 600 yıllık bir heykele ulaştı. Heykelin devamını bulmak ve bulunduğu ortamı daha detaylı incelemek için kazı ertesi güne bırakıldı. Sabah saatlerinde tekrar kazı alanına gelen Prof. Dr. Klaus Schmidt ve ekibi heykelin yerinde olmadığını fark edince olayı jandarmaya haber vermişti. Ancak Jandarma ve Şanlıurfa Emniyeti'nin tüm aramalarına rağmen 11 bin 600 yıllık heykeli bulamamıştı.

150 bin TL tazminat

Olaydan sonra Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bir soruşturma başlattı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanlığı'nda kaybolan heykelle ilgili bir takdir komisyonu kuruldu. Takdir komisyonunun değerlendirmesi sonucu kazının güvenliğinden de sorumlu olan kazı başkanlığının yani Prof. Dr. Klaus Schmidt'in 150 bin TL tazminat ödemesine karar verildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.