banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

'Kasko ve sigorta fiyatları araç fiyatları ile yarışıyor'

Son dönemlerde ciddi manada artan trafik sigortası ve kasko fiyatları neredeyse araç fiyatları ile yarışır duruma geldi. Artışlar özellikle ticari taksi sahiplerini ciddi manada sıkıntıya düşürmüş durumda.

Kasko ve sigorta fiyatlarının neredeyse araçların fiyatlarıyla yarıştığını ifade eden Ağrı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cezmi Alpaslan, artışların ciddi manada mağduriyetler meydana getirdiğini belirterek, artışların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Trafik sigortası ve kasko fiyatlarındaki artışta devletin el atması gerektiğini belirten Cezmi Alpaslan, "Esnafımız kasko ve sigortadan gerçekten de rahatsız. Eski model araçlara binen vatandaşlar sigortanın ücretini ödemekte zorlanıyor. 3-4 binlik araçları kullanan vatandaşlar bin 500 TL sigorta ücreti ödemek zorunda. Sadece sigorta için konuşuyoruz bu durumu. Diğer masraflar hariç. Ağrı'da ticari araçları olanlar ise daha başka bir sıkıntıda. Son 5-6 ay oldu, özellikle sigorta başını almış gidiyor. Önü kesilemiyor. Devlet bu durumdan haberdar ve devlet bu duruma bir an önce el atmalı.” dedi.

Fiyatların eski seviyeye getirilmesi gerektiğini dile getiren Alpaslan, “Kaskonun durumu belki biraz farklı olabilir ama trafik sigortası tek yanlıdır. Sigorta fiyatlarını neden artırıyorlar. Şu an ki durum resmen ranta dönüşmüş durumda. Tüm Türkiye'de bu durum söz konusu. Ayrıca batıda ticari taksi çalıştıranlar ile bu bölgede ticari taksi çalıştıranlar bir tutuluyor. Bu durum çok yanlıştır. İstanbul'da bir ticari taksi plakasının fiyatı bir milyon 500 bin TL değerinde. Ağrı'da ise bu fiyat 45-50 bin TL değerinde. Peki nasıl eşit olabilirler. Bu haksızlıklar giderilmeli. Kaza yapan vatandaşın sigortası 3 bin 500 TL-4 bin TL'ye çıkıyor bu sefer. Kasko ve sigorta fiyatları tekrar eski haline getirilmeli. Yoksa mağduriyetler gün geçtikçe artacak." diye konuştu.

"Kazancımızın yüzde 80'ini geri vermek zorunda kalıyoruz"

13 yıldır ticari taksi çalıştıran Metin Taştan, bu sektörün kendilerine yük olduğuna dikkat çekti. Taştan, "Daha önce ticari taksi sektörü ekmek kapısıydı. Son zamanlarda ticari taksiler yük oldu vatandaşa. Ne kasko ve nede sigorta yapamıyoruz. Ticari taksi kasko 5-6 bin TL'ye çıkmış durumda. Bizim bütçemizi zorladığı için kasko yapamıyoruz. Ticari trafik sigortası da bizi sıkıntıya sokuyor. Bin 200 TL'ye şu anda ticari taksi sigorta yapıyoruz. Pul parası, beyanname gibi birçok kalemde giderlerimiz var. Artık evimize ekmek götüremiyoruz. 6 ay boyunca kış mevsimini yaşadığımız Ağrı'da günlük 50-60 TL kazanamıyoruz çoğu zaman. Bu kazandığımızı kaskoya mı, trafik sigortasına mı, gelir vergisine mi, belediyeye mi, pula mı verelim. Giderlerimiz çoğalmış. Kazancımızın yüzde 80'ini geri veriyoruz. Yetkililer bu duruma el atmalı." şeklinde konuştu.

"Neye ödeme yapacağımızı şaşırmış durumdayız"

Giderlerinin kendilerini ciddi manada sıktığını belirten Ferit Albaş, geçimin zorlaştığını söyledi.

Ferit Albaş, şöyle konuştu: "10 yıldır kasko ödemesi yaptım. Ciddi manada bir artış olunca kasko yapmaktan vazgeçtim, yaptığım yıllar da boşa gitti. 12 nüfus bu yaptığım işe bakıyor. Çoğu zaman iş yapamadığımız günler oluyor. Pul ödeme vakti geldi, bu araçlar kayıtlı olduğu için BAĞ-KUR da ayrı bir sıkıntı. Yaptığımız ödemelerin hepsine ciddi fiyat artışları getirildi. Hangi alana ödeme yapacağız şaşırmış durumdayız. İstanbul'da ticari taksi çalıştıranlar ile Ağrı'da ticari taksi çalıştıranlar bir tutuluyor. Bu mağduriyetler giderilmeli." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.