banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Kadınların çamaşır yükü kalktı

Urfa’da kadınlara okuryazar öğretelim dediler, evin erkekleri “Ev işleri var vakit yok” diye karşı çıktılar. Şanlıurfa Belediyesi bunun üzerine harekete geçti. Artık kadınlar okuma yazma kursuna gidebiliyor. Hatta bilgisayar ve nakış ta öğreniyor. Çünkü çamaşırlarını yan tarafta belediye yıkıyor.

Çamaşırları makinede yıkanıyor onlar okuma yazma bilgisayar nakış öğreniyor. Artık Urfa’da güzel şeyler oluyor. Erkek egemen toplumda yaşamalarına rağmen her türlü zorluğa göğüs geren Urfalı kadınlar hayata dört elle sarılıyor. Yıllarca geri plana itilen kadınlar artık kendilerini daha iyi ifade edebiliyor. Tüm bahanelerde rafa kalktı. Burada çamaşırların yıkandığı gibi çocukları içinde bir kreş var.

Evde zaten dikiş diken kadınlar, bunu daha da ileri götürüp burada öğrendiklerini hem sergiliyor hem satıyor. Yeni bir kazanç kapısı açıyorlar kendilerine. Evde işler yoluna konulunca okuma yazmada şart oldu haliyle.

Ama içlerinden biri var ki Urfa kadının özeti gibi. 4 çocuk annesi Fatma Boztepe.

Tüm baskılara rağmen kararlı. Urfa’da kadınlar kaderlerini değiştiriyor artık. Yeter ki birileri onlara destek versin.

Şanlıurfa Belediyesinin Hayati Harrani Kadın Destek Merkezinden yararlanan Fatma Boztepe  bakın hayatındaki değişimi nasıl anlatıyor: “ Vallahi çok güzel oldu okuma yazmayı öğreniyoruz. Hocamızda çok iyi anlayışlı. Biz eskiden annem babam ben daha 15 yaşındayken  nüfus cüzdanım yoktu.Cahil Kaldık. Erkekleri okutup kızları okutulmuyordu. Babam, kızlar okuyup da ne olacak diyordu. Ben şimdi buraya geliyorum eşim kabul etmiyor. Bir yaşımda bir kızım var eşimde buraya gelmemi istemiyor bırakmıyor. Mecburen geliyorum Ondan habersiz dışarı çıktığında ben buraya gelip yarım saat okuma yazma kursuna katılıyorum.”

Fatma Yıldırım ise” Evdeyken hiçbir şey yapamıyorduk. Dışarı felan çıkamıyorduk. Burası açıldığında akşam olunca bile buraya gelmek istiyoruz. Hafta sonu bile evde kalmak istemiyoruz. Buraya gelmek istiyoruz.”diyor

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.