banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu

Gaziantep Kurtuluş Savaşı tünelleri temizleniyor

Kurtuluş Savaşı’nda yoğun bir şekilde kullanılan yeraltı mağara ve livasların turizme kazandırılması için temizleme çalışmaları başladı.  Çalışmalarla Şehreküstü bölgesindeki Savaş Müzesi altında bulunan mağaraların İhsan Bey Cami ile olan bağlantısının açılması planlanıyor.

Gaziantep'teki tarihi dokunun yüzde 99'unun Şahinbey ilçesinde olduğunu belirten Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yapılan bu çalışmalar neticesinde yeraltı turizminin de önemli derecede canlanacağını ifade etti.

Tarihi dokunun gün yüzüne çıkartılması adına önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Tahmazoğlu, “Bu kapsamda Şehreküstü bölgesinde 7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme çalışması yaptık. Tarihi Bostancı mektebi ve Gümrük Han gibi önemli tarihi mekanlarımızı restore ederek, günümüze kazandırdık. Şehrimizin hem üstü hem de altı tarih. Şuanda yerin altında mağaradayız. Bu mağaranın altında bir mağara daha var. Bunların altıda da livaslar var. Livaslar dediğimiz gerek mağaralardan mağaralara geçiş ve aynı zamanda yeraltına döşenmiş su şebekesi kanallarıdır. Bu livaslar da halen aktif su bulunmaktadır. Kurtuluş savaşında da yoğun bir şekilde kullanılmış olan mağaralardan mağaralara geçişleri ortaya çıkartıyoruz." dedi.

“Gazze'deki mücadele sistemi geçmişte Antep’te verildi”
Yeraltı mağaraları ile ilgili farklı bir konuya değinen Tahmazoğlu, “Şuanda Gazze'de Filistinli kardeşlerimizin İsrail'e karşı yürüttüğü mücadelede aynı sistem kullanılmaktadır. Yeraltındaki tüneller kullanılarak, mücadelelerini sürdürüyorlar. İşte atalarımız Kurtuluş savaşında bu yer altı mağaralarını kullanarak, düşmana büyük zayiatlar vermiş ve şaşırtmıştır. Şimdi bu mağaraların ortaya çıkartılması kurtuluş savaşındaki mücadelenin günümüzde örnek olarak insanlara gösterilmesi adına çok önemli olacaktır." açıklamasında bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.