banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

Fıstık yetiştirme, budama ve aşılama eğitimi sona erdi

Proje kapsamında Bitlis Merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinden gelen 70 çiftçiye Hizan Gayda Tarım Danışma merkezinde teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimler sona erdi.


 

Verilen eğitimle ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Hizan Tarım Danışma merkezinde konu uzmanları tarafından 70 çiftçiye teorik ve uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi.


Bitlis Merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinde dağlık arazi yapısına bağlı olarak yaygın bir şekilde menengiç (buttum) ağaçların  yabani formları bulunduğunu ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:


“İl ve ilçe Müdürlüklerimizce yapılan arazi çalışma ve analizleri sonucunda yabani menengiç (buttum) ağaçlarının üzerine fıstık aşısı yapılarak ekonomiye kazandırabileceği ve çiftçiye gelir sağlayabileceğini tespit ettik. Buna yönelik olarak öncelikle İl Müdürlüğümüzce bir proje hazırlandı. 2014 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin menengiç ağacına aşı yapıldı. Bu yıl yaptığımız arazi tespitlerinde bu aşıların yaklaşık yüzde 85 oranında başarı sağladığını gördük. Projenin böyle başarılı yürümesi sonucunda daha geniş kapsamlı ikinci bir proje hazırladık. Proje kapsamında Bitlis merkez, Mutki ve Hizan ilçelerinde olmak üzere 10 bin menengiç ağacını fıstık ağaçlarına dönüştüreceğiz Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan gelen uzmanlar, teorik ve uygulamalı eğitimler veriyor. Köylerimizde öncelikle aşı yapabilecek ustalarımızı yetiştiriyoruz.”


Eğitime, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Hizan ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Umut Ayaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan Uzman Serkan Yalçın, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Haluk Rastgeldi, fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili Uzman Yusuf Işık, Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hakan Tekbaş, teknik personeller ve 70 çiftçi katıldı.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.