banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Sanlıurfa Haber Cenk

Esnaf üzümü neredeyse zararına satıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Diyarbakır’da yaşanan şiddet ve çatışmalardan dolayı mağdur olduklarını belirten hal esnafı, ürünleri satamadıkları için üreticilere karşı mahcup olduklarını belirtti. 

Üzümün don nedeniyle veriminin yüzde 40 düştüğünü ifade eden Diyarbakır hal esnafı, yaşanan olaylar ve yarın ki seçimden dolayı ellerinde kalan ürünleri neredeyse zararına sattıklarına dikkat çekti.

“Güneydoğu’da yaşanan şiddet eylemlerinden dolayı sıkıntılar var”

Hal esnafı elindeki malı satmak için neredeyse zararına satacağını belirten Mehmet Halis Taş, “Güneydoğu’da yaşanan şiddet eylemlerinden dolayı sıkıntılar var. Esnaf iş yerlerini açamıyor. Yarın seçim var saat 17.00’ye kadar her taraf kapalı olur. Esnaf elindeki malı satmak isteyecek ama satamayacağı için olduğu gibi çöpe dökecektir, ya da neredeyse zarar fiyatına verecektir. Esnaf zarar etmemek için hale gelip mal almıyor. Almayınca da mal elimizde şişiyor ve hepsi çöpe gidiyor. Kendi üreticilerimize ürünü satamadığımız için mahcup oluyoruz. Bize soruyorlar ‘neden satamadınız?’ diye. Biz de bölgede yaşanan olaylardan dolayı satamadığımızı malın elimizde şiştiğini söylüyoruz. Elimizde kalan ürünü döktüğümüzde hem biz hem de çiftçi zarar ediyor.” içinde bulundukları sıkıntıları dile getirdi.

“Güneydoğu’nun ürünleri bu çatışmalardan dolayı pahalı oluyor”

Yaşanan olaylardan dolayı ürünlerin zarar gördüğünü ifade eden Taş daha sonra, “Bu seneki üzüm mahsulü daha iyiydi ama fiyatları bir buçuk 2 TL’ydi. Geçen yıl bu tür olaylar yoktu ama bu sene olaylar olduğu için bu ürünler hep zarar gördü. Domates bundan bir ay önce ucuzdu ama şimdi daha pahalı. Aynı ürün Antalya’da aynı fiyat ama Güneydoğu’nun ürünleri bu çatışmalardan dolayı pahalı oluyor, bundan dolayı ürünlerimiz satılamaz duruma geliyor.” diye konuştu.

Hal esnafından Abdullah Önder ise aynı sıkıntılara dikkat çekerek  “Bu seneki üzümlerin genelinde donun etkisinden dolayı yüzde 30 ila 40 oranın da hasar gördü. Geçen sene bir lira 20 kuruşa sattığımız üzümü bu sene don ve olaylardan dolayı 70 kuruşa satıyoruz.  Üzüm geçen seneye oranla kalite olarak biraz daha düşlük, ürün olarak fazla ama dolunun verdiği zayiat fiyatlara yansıdı. Ama üretici bu fiyatlardan memnun değil maalesef.” dedi

“Bu sene üzüm fiyatlarında seçen seneye oranla yüzde 20 ila 30 arasında düşüş var”

Üzüm fiyatlarının düştüğünü belirten hal esnafından Abdullah Özgün,  “Bu sene üzüm fiyatlarında geçen seneye oranla yüzde 20 ila 30 arasında düşüş var. Üzümleri Elazığ’dan getiriyoruz. Yarın seçim var birçok esnafın dükkânı kapalı olacağı için elimizdeki üzümü tüketmemizde zorlaştığı için fiyatlarını daha çok düşürdük.” şeklinde sıkıntılarını dile getirdi. (Mustafa Kaynak/Sinan Bilici - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.