banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Çatışmalardan etkilenen oteller kapanma aşamasında

PKK’liler tarafından kurulan barikat ve kazılan çukurlar nedeniyle meydana gelen çatışmalar ve ilan edilen sokağa çıkma yasakları Diyarbakır’daki otelleri kapanma aşamasına getirdi.

Çözüm sürecinde patlama yapan otelcilik sektörü şimdilerde can çekişiyor. Yapım aşamasında olan otellerin inşaatları durduruldu. Bazı oteller otel personel sayılarını düşürürken, birçok otel ise personelini ücretsiz izne ayırdı.

 Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) konuşan Diyarbakır'daki otel yöneticileri, yaşanan şiddet eylemlerinden dolayı bölgeye yerli ve yabancı turistlerin gelmediğini, otelcilik sektörünün durma noktasına geldiğini ifade ederek, yetkililerden vergi, SGK, elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinde yapılandırılmaya gidilmesini istediler.

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve işadamları Derneği Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO’nun kültür miras listesine girmesinin, turizm açısından büyük bir kazanç olduğunu, fakat arkasından başlayan çatışma ve şiddet ortamının Diyarbakır turizminde büyük yara meydana getirdiğini söyledi.

Diyarbakır’ın bölgenin önemli metropol şehirlerinin arasında yer aldığına dikkat çeken   Bedirhanoğlu, sokağa çıkma yasakları ve meydana gelen çatışmalar nedeniyle turizm ve otelcilik sektörünün dibe vurduğunu ifade etti.

Çözüm süreciyle beraber otelcilik sektörünün de hızla geliştiğine vurgu yapan Bedirhanoğlu, “Diyarbakır’da otel sektörü hızla gelişiyordu. Hatta inşaatı devam eden otellerin de olduğunu biliyoruz. Sur bölgesinde yaklaşık 20 otel var. Dışarıdan gelenler Sur ilçesindeki tarihsel dokuyu görmek için o bölgeye geliyordu. Biz de çözüm sürecinin olumlu iklimi döneminde sur bölgesinde ciddi bir yatırım yaparak konforlu bir otel yaptık. Doluluk oranımız yüzde 85’in altına düşmezdi. Şu anda sokağa çıkma yasağı nedeniyle doluluk oranımız sıfır. Gerçekten otelcilik sektörü zor durumda.” dedi.

Diyarbakır’da 20’nin üzerinde otelin fiili olarak kapalı durumda olduğunu ifade eden Bedirhanoğlu, çatışma olan bölgelere kimsenin gelmek istemediğini sözlerine ekledi.

“Otel çalışsa da çalışmasa da giderler ödeniyor”

İşlettikleri otelden çatışmalar nedeniyle hep cepten yediklerini söyleyen Bedirhanoğlu, “Sonuçta bir işletme yaparken hepsini kendi öz kaynağınızdan yapmıyorsunuz. Ben yatırımımı yüzde 50 öz kaynağımdan, kalan yüzde 50’sini ise banka kredisi ile yaptım. Kredi ödemem bu yıl başladı ama Haziran ayından itibaren otelimizi işletemedik. Dolayısıyla hep cepten yedik. Aylık giderimiz 180-200 bin lirayı buluyor.  Otel çalışsa da çalışmasa da bu giderler ödeniyor. Biz de yaşadığımız bu sıkıntıyı göz önüne alarak otelimizde çalışan 58 personelinden 55 kişiyi ücretsiz izne ayırdık. Şu an otelimiz açık ama faal değil. Zaten sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgede biz kendimiz de otelimize gidip gelmede zorlanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan olaylar otelcilik sektörünü yaraladığını belirten   Otel İşletmecisi Ali Dikeçoğlu,  otelcilik sektörünün diken üstünde olduğunu söyledi.

“Otelciliği Diyarbakır’da çok zor günler bekliyor”

Dikeçoğlu, “ Ulusal iki üç tane otel Diyarbakır’da inşaatına başladı, bir kısmı yarım oldu bir kısmı tamamlanmak üzere. Ama şu anda gördüğüm ve duyduğum kadarıyla yatırımlarını  durdurmuş vaziyetteler. Bu biraz da lokasyonla ilgili, biraz da şansla ilgili. Sur içinde kalan otellerin yüzde 99’u kapanmış vaziyette, yüzde birinde de dış kapıya yakınlığı dolasıyla yine polis kontrolünde girip çıkabiliyorlar. Onun haricinde otelcilik gerçekten Diyarbakır’da çok zor günler geçiriyor. Mesela otelimizin çalışmış olduğu bir takım hava yolları şirketleri var. Onlar eskiden burada konaklarken Diyarbakır’ın tam içini bilmedikleri için korku dolu anlar yaşamamak için uçağın içinde kaldıklarını ifade ediyorlar. Bunlar tamamen bir ifadedir bizim gözümüzle gördüğümüz herhangi bir şey yoktur.” şeklinde konuştu.

Meydana gelen çatışmalar nedeniyle otellerde doluluk oranında ciddi düşüşler yaşandığını söyleyen diğer bir otel yöneticisi Sercan Altun ise, Diyarbakır’da yerli ve yabancı turist  anlamında bir şeyin olmadığını söyledi.

“Diyarbakır’daki otellerin çok büyük kaybı var”

Altun, “ Firmalarda çalışan personeller günü birlik Diyarbakır’ı tercih etmektedirler. Bu yüzden Diyarbakır’daki otellerin çok büyük kaybı var. Yani yüzde 10-20’lere doluluk oranı düşmüş durumda. Çalışan personellere 10 günlük ücretsiz izin verildi. Sadece uygulanan ücretsiz izinler var. Böyle giderse daha büyük tasarruflara başlayacağız. Yetkilerin  elektrik, su, doğalgaz, vergi ve SGK da indirimlere gitmesini bekliyoruz.” dedi. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.