banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

Çatışmalarda tarihi cami yandı

Merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının olduğu bölgede şiddetli çatışmaların izleri görülürken, bölgede kurşunların hedefi olan tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) camii’nin yandığı belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, sokağa çıkma yasağının 6 gündür devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Kurşunlu Camii'nin yanmaya başladı. Kurşunlu Camii'nde çıkan yangını söndürmek üzere olay yerine itfaiye ekipleri giderek müdahale etti.

Yaşanan çatışmaların büyük oranda etkili olduğu Sur ilçesinde, polis ile PKK’nin şiddetli çatışmalarına hedef olan 16. yüzyıldan kalma Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'de dumanlar yükseldiği görüldü.

Caminin yandığını belirten görgü tanıkları, “Camiimiz maalesef yandı. Çok fazla duman yükseliyor. Giremiyoruz oraya ancak çıkan ateş ve dumanlardan ne derece dehşet bir durumun olduğunu tahmin edebiliyoruz. Camilerimize sahip çıkan yok. Savaşacak başka bir yer bulamadılar da Camii’yi seçtiler.” ifadelerini kullandı.

İlçede 6 mahalle, bir cadde ve Şeyh Sait Meydanı'nda uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından gerçekleştirilen hava destekli operasyon sürüyor.

1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu" diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri camiye bir süre önce de uzun namlulu silahlarla ateş açmış, saldırıda caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü.

Tarihi Fatihpaşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan hendeklere ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklanmıştı.

PKK'lilerce önceki gün Kurşunlu Camisi'nin içinden açılan ateş sonucu polis Mustafa Katırlı yaralanmış, hastanedeki müdahaleye rağmen hayatını kaybetmişti.  (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.