banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Bu karar siyasi dengeleri alt üst edebilir!

Eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, "Bu kararı emsal göstererek Ak Partili vekiller, belediye başkanları ya da örgüt yöneticileri tüzükteki 3 dönem kısıtlmasının iptali için mahkemeye gidebilirler" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yönetim kurulu üyelerinin üçüncü kez seçilme hakkına ilişkin verdiği karar, sadece TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlarını değil, Türk siyasetini de çok yakından ilgilendiriyor.

Ankara kulisleri, yaklaşık bir aydır, Anayasa Mahkemesi kararının sadece odalar ve borsaları değil, siyasi partileri de etkileme olasılığını konuşuyordu. En çok öne çıkan senaryo ise, Ak Parti'nin tüzüğünde yer alan çok tartışılan "üç dönem" kuralı ile ilgili.

Oda ve borsa başkanlarına, "Seçme ve seçilme hakkının engellenemez olması" yaklaşımıyla verdiği karar, doğrudan AK Parti'nin üç dönem kuralına da uygulanabilir nitelikte. Bunun için, Anayasa Mahkemesi'nin Odalar ve Borsalar Kanunu konusunda aldığı kararı incelemekte fayda var.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru, 18.5.2004 gün ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 40. maddesiyle getirilen, "Üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler" hükmünün iptali için yapılmıştı. Nitekim Yüksek Mahkeme de bu hükmün "seçme ve seçilme hakkının ihlali" olduğuna hükmederek hükmü iptal etti ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AK PARTİ'DE 3 DÖNEM DE ETKİLENENİLİR

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararına dayandırdığı gerekçenin, AK Parti'nin tüzüğünde yer alan ve parti üyelerine konulan 3 dönem milletvekilliği, belediye başkanlığı, il ya da ilçe yöneticiliği yapanlar, en az bir dönem ara vermeden, aynı görevlere aday olamazlar kuralında da geçerli olması sözkonusu.
Gerek TC Anayasası'nda, gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yer alan "seçme ve seçilme hakkı", sadece STK, kurum ve kuruluşlarda görev almakla sınırlı değil, siyasette de geçerli bir hak.

Dolayısıyla; AK Parti'de üst üste üç dönem vekillik/belediye başkanlığı/il ya da ilçe yöneticiliği yapmış bir TC vatandaşının mahkemeye gitmesi;

Ya da, Yüce Mahkeme'nin Odalar ve Borsalar yönetim kurulu için aldığı bu kararı ve gerekçesini gözönüne alan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın resen harekete geçmesi ile, AK Parti tüzüğünün de ilgili hükümlerinin iptalinin önü açılabilir.

Hikmet Sami Türk: Ak Partililer mahkemeye gidebilir

Eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi'nin kararını Hürriyet'e değerlendirdi: Bu kararı emsal göstererek Ak Partili vekiller, belediye başkanları ya da örgüt yöneticileri tüzükteki 3 dönem kısıtlmasının iptali için mahkemeye gidebilirler.

Türk, Anayasa Mahkemesi'nin seçme ve seçilme hakkının "mutlak" olarak gördüğünü vurgulayarak "Yüce mahkeme seçme ve seçilme hakkını mutlak üstünlük olarak tanıyor. Dolayısıyla Ak Parti'den 3. döneme takılan vekiller, başkanlar ya da yöneticiler kendi tüzüklerindeki hükmü yargıya taşıyabilirler'' dedi. Böyle bir davanın açılması halinde ya ilgili mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararını esas alarak karar verebileceğini ya da konuyu doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne taşıyabileceğini söyleyen Hikmet Sami Türk böyle bir durumda Yüce Mahkeme'nin de konuyu karara bağlayabileceğini söyledi.

Zeynep Gürcanlı'nın haberi...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.