Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_6g9si7lsnrn9euktn5kstnnam3, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Bingöl'de çiftçilere bilgilendirme toplantısı haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Bingöl'de çiftçilere bilgilendirme toplantısı

Bingöl’de tarım sektörünün gelişmesi ve çiftçilerin tarımsal faaliyetlerden daha fazla verim elde etmeleri amacıyla çiftçilere, ekim öncesi gerekli olan tarımsal konular hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Büyüktekören Köyünde düzenlenen ve 9 köyden yaklaşık 60 çiftçinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenledikleri toplantıların amacının çiftçilerin tarımsal faaliyetlerden daha fazla verim almasını sağlamak olduğunu söyledi. 

Bingöl Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Faaliyeti kapsamında bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini belirten Karaarslan, “Geçtiğimiz Mayıs ayında Garip köyünde düzenlenen çiftçi toplantısının ardından ikinci toplantımızı da Büyüktekören köyünde gerçekleştirdik. Çiftçilerimize ekim öncesi hazırlıkları kapsayan konularda bilgiler veriyoruz. Hasat sonrası çiftçilerimiz ile durum değerlendirmesi yapıp, ekim öncesi gerekli olan hazırlıklar kapsamında tohumluk ve gübre gibi konularda uzman arkadaşlarımız bilgilendirme yapacak.” dedi.

Bingöl Ziraat Odası Tarımsal Danışmanı Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, “Bir yıl boyunca sahada yaptığımız gözlemler sonucunda çiftçilerimizin sorunlarını yerinde tespit etik. Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için bilinçli tarım yapmaları gerekmektedir. Bizler bu açığı görerek çiftçilerimizin daha fazla verim alabilmeler için bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullanmaya önem göstermelidirler. Ayrıca gübreleme ve zararlı otlara karşı ilaçlama çalışmaları da yüksek verim için önemli etkenlerdendir.” ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Sabri Gündoğdu ise çiftçilerin bilinçli tarım yapmaları için eğitim seminerlerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  Bingöl Ziraat Odası işbirliğiyle seminerler düzenlemeye devam edeceklerini belirten Gündoğdu, kurum olarak çiftçilere destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Ahmet Çibik, tarımsal faaliyetlerin devam ettiği bölgelerde özelikle ova köylerinde ihtiyaç duyulabilecek tüm alet ekipmanların mevcut olduğuna dikkat çekti. Çibik, bu ekipmanların devlet desteklemeleri ile çiftçilere sunulduğunu anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Çiftçi Kayıt Sistemi sorumlusu Mehmet Böçkün, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Birim sorumluları Safiye Ergin Kaya ile Rezan Gümüştaş ise çiftçilere faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Tarım Kredi Kooperatif Başkanı Suphi Çetkin ise buğday tohumu hakkında bilgilendirmede bulunarak, çiftçilere desteklemelerin kapsamı hakkında bilgi verdi. Gübretaş Bölge Sorumlusu Çetin Karataş ise taban gübreleme ve diğer gübreler hakkında çiftçileri bilgilendirdi. 

Toplantıya katılan çiftçiler, bilgilendirme eğitimlerinin faydalı olduğu yönünde görüş bildirerek seminerlerin devam etmesini istedi. Biçerdöverler ve bitki hastalıklarından şikâyet eden çiftçiler, Bingöl’de Toprak Mahsulleri Ofisi bulunmayışının mağduriyete neden olduğunu anlattı. TMO’nun olmayışı nedeniyle emeklerinin zayi olduğunu ifade eden çiftçiler, tohum ayıklama sekelektörü ihtiyacını da gündeme getirdi. Ova köylerinde devam eden toplulaştırma çalışmalarının bitmemesine tepki gösteren çiftçiler, sulama sorununa da çözüm istedi.

Toplantı sonrası katılımcılara tarımsal bilgileri içeren broşürler dağıtılırken, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan, seminerlerin devam edeceğini belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Program, yapılan ikramlar ile sona erdi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.