Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_aiqmopi855mbj96c2oqo4ci0a4, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Batman'da fıstık ağaçları budanıyor haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Batman'da fıstık ağaçları budanıyor

Batman’da budama işi yapan çok sayıda kişinin gelir kaynağı olan fıstık budama sezonu başladı. Mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemediklerini belirten çiftçiler, alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yöneldi.

Tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştüren Batman'a bağlı Kuyubaşı (Cegeluwê) Köyü'ndeki çiftçiler, tatlı bir telaşla fıstık ağaçlarının budama işlemlerine başladı.

Bahçelerinde 20 bine yakın fıstık ağacı bulunduğunu belirten çiftçi Nuri Beyca, budama sezonunun başlamasıyla fıstık ağaçlarından daha iyi verim alabilmek için fıstık ağaçlarını budadıklarını söyledi.

Kendilerinin fıstık budama işinden çok fazla anlamadığı için Siirt’ten işinde usta kişileri getirip bahçelerindeki fıstık ağaçlarını budadıklarını belirten Beyca, Batman’ın yakın bir zamanda fıstık ağaçlarıyla anılacağını vurguladı.

Budama işi için Siirt’ten Batman’a geldiklerini belirten Abdullatif Yıldız, budama işi yaparak ailesinin geçini sağladığını söyledi. Yıldız, “Siirt’ten buraya fıstık budamaya geldik. Fıstık ağacının temizlenmesi gerekiyor ki iyi verim versin. Şayet fıstık ağaçlarının temizliği yapılmazsa verim elde edilmez. Fıstık ağacı temiz olursa hem mahsulünü kurtarır, hem de gelecek senenin verimini kurtarır. O yüzden fıstık ağaçları her sene budanıyor.” dedi.

Fıstık ekimi için Batman’ın toprağının Siirt’inkinden daha verimli olduğunu ifade eden M. Ali Eker, “Siirt’ten Batman’daki köye fıstık budamaya geldik. Her sene geliyoruz. 11’inci aydan 12’inci aya kadar ve Şubat ve Mart ayı arasında fıstık ağaçlarının budaması yapılıyor. Budamayı fıstığın faydası için yapıyoruz. Mahsulün gelişmesi için budamayı yapıyoruz. 3 kişiyiz, günde 2 bin adet 6-7 yaşlarındaki fıstık ağaçlarının budamasını yapıyoruz. Her sene budama yapılması gerekiyor, aksi takdirde fıstık iyi verim vermez.” ifadelerini kıllandı. (M. Fatih Akgül-İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.